liveblog
NOS VoetbalAangepast

Warming-up: carnaval in Waalwijk, Schmidt windt zich op en Schöne schaatst

  • In de warming-up blikken we vooruit op het komende voetbalweekend.
  • Eindstand: RKC Waalwijk-FC Emmen 1-0
  • Alle wedstrijden van speelronde 22 in de eredivisie gaan vooralsnog door, een aantal zijn wel vervroegd.
liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Hilversum. Morgen staat ons overdag een druk eredivisieprogramma te wachten, onder meer Ajax en PSV komen in actie. Tot dan!

De stand in de eredivisie

RKC Waalwijk blijft na de zege op FC Emmen vijftiende, maar neemt wel meer afstand van de degradatieplekken. FC Emmen blijft uiteraard onderaan bungelen.

Leipzig blijft door winst op Augsburg in het spoor van koploper Bayern

RB Leipzig blijft in het spoor van koploper Bayern München. Door een 2-1 zege op FC Augsburg heeft het elftal van trainer Julian Nagelsmann de achterstand op Bayern teruggebracht naar vier punten, al heeft de koploper wel een wedstrijd minder gespeeld. Bayern gaf deze week acte de prèsence bij het WK voor clubteams, waar het ook de titel greep, en komt pas maandag pas weer in eigen land in actie.

Yussuf Poulsen (l) en Dani Olmo vieren de 2-0

Thijs Oosting, kind van Emmen: 'Geen extra spanning'

RKC-aanvaller Thijs Oosting spreekt in Eredivisie op Vrijdag over zijn band met FC Emmen en blikt terug op RKC-FC Emmen (1-0).

Thijs Oosting, kind van Emmen: 'Geen extra spanning'

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-FC Emmen

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Emmen

De reacties van trainers Lukkien en Grim

FC Emmen-trainer Dick Lukkien is helder in zijn commentaar na de 1-0 nederlaag bij RKC Waalwijk: "Dit past perfect in het beeld van ons seizoen. In de pauze ben ik uit mijn slof geschoten. Ik heb gezegd dat ik het veel te matig vond, met veel te weinig inzet en te weinig tempo. De tweede helft was beter. Bij elkaar hebben we veel te weinig kansen gecreëerd. Vandaag was niet goed genoeg. Daar kan ik niet tevreden over zijn."

Zijn RKC-collega Fred Grim ging voor de NOS-camera in op de vermeende belangstelling van AZ: "Ik weet er niks van, maar ambitie is geen vies woord."

Bayern haalt Franse verdediger weg bij concurrent Leipzig

Bayern München heeft zich verzekerd van de diensten van Dayot Upamecano.

De 22-jarige Franse verdediger komt na dit seizoen over van RB Leipzig, waar hij nog tot juli 2023 onder contract stond. Bayern maakt een vastgestelde afkoopsom van 42,5 miljoen euro over.

Dayot Upamecano maakt het seizoen nog af bij RB Leipzig

KLAAR IN WAALWIJK

Het is klaar in Waalwijk. RKC wint door een knal van Touba in de laatste minuut met 1-0 van hekkensluiter Emmen, dat nog altijd wacht op zijn eerste competitiezege.

Ahmed Touba was de matchwinner met de winnende goal

90' DOELPUNT RKC WAALWIJK

Het wordt toch nog carnaval in Waalwijk, want door een geweldige uithaal van Touba in de laatste minuut wordt het toch nog 1-0 voor RKC.

Iedereen leek zich al neer te leggen bij de brilstand, maar doelman Verrips is kansloos op de poeier van Touba.

Carnaval in Waalwijk na de winnende goal van Ahmed Touba

85' Slotfase

De slotfase is bezig. RKC voetbalt nog altijd beter dan Emmen, maar de vermoeidheid begint toe te slaan. En Emmen heeft maar één goaltje nodig voor zijn eerste overwinning van het seizoen. Er kan dus nog van alles gebeuren want, zo luidt een voetbalwijsheid: de bal is rond.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

70' Kwartet kansen

RKC voert de druk nog maar eens op en krijgt binnen korte tijd drie aardige kansen, via Van der Venne (raakt bal verkeerd), Meulensteen (Verrips redt) en Stokkers (mist net de bal). Maar nee, de bal wil er maar niet in.

Een paar minuten later: een afstandsschot van Van der Venne, Verript plukt de bal stijlvol uit de lucht. Zelfde verhaal weer.

Twee wissels bij RKC: Van der Venne en Tahiri zijn vervangen door Sow en Azhil.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

60' Weer een kans voor RKC

RKC en FC Emmen zijn de minst efficiënte ploegen in de eredivisie. RKC scoorde 18 keer uit 223 schoten, FC Emmen 16 keer uit 198 pogingen. In beide gevallen is dat 8 procent. Je zou bijna zeggen: dat moet haast wel 0-0 worden vanavond.

Voorlopig is dat ook de tussenstand. Wel zagen opnieuw een kans voor RKC: uit een vrije trap van Oosting kopte Meulensteen over. Emmen bemoeit zich sinds de rust wel iets meer met de wedstrijd.

Derde wissel bij Emmen: Laursen vervangt Vlak. Bij RKC is Stokkers in de ploeg gekomen voor John.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

48' Enorme kans Emmen

Meteen na de hervatting krijgt Emmen zijn eerste en meteen de grootste kans van de wedstrijd: De Leeuw komt oog in oog met Lamprou te staan na een geweldige pass van de net ingevallen Veendorp, maar De Leeuw schiet wild over.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

TWEEDE HELFT

In de vrieskou in Waalwijk zijn RKC en FC Emmen begonnen aan het tweede bedrijf. De stand: 0-0.

Emmen-trainer Lukkien heeft twee wijzigingen doorgevoerd: Rhyner en Ben Moussa zijn vervangen door Veendorp en Bernadou.

NAC wint in eigen huis weinig enerverende wedstrijd van Eindhoven

Het Brabantse onderonsje in de eerste divisie tussen NAC Breda en FC Eindhoven is gewonnen door de Bredanaren. De thuisploeg won met 2-1 en verstevigt daarmee zijn vierde plaats op de ranglijst.

Lex Immers (l) viert zijn winnende doelpunt met Robin Schouten

RUST

RKC kreeg een handvol kansen om te scoren tegen FC Emmen, maar beide ploegen zoeken de ongetwijfeld verwarmde kleedkamers op met een brilstand op het scorebord.

40' En weer RKC

Het is bijna rust in Waalwijk, waar de thuisploeg de lakens uitdeelt. RKC combineert aardig, Emmen komt er eigenlijk nauwelijks uit.

We zagen ook weer een kans voor RKC: een gevaarlijk schot van Van der Venne werd, via een Emmens been, door doelman Verrips gekeerd.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

30' Derde grote kans voor RKC

Na een klein half uur zien we de derde grote kans voor RKC om op voorsprong te komen. Danneels zoekt en vindt Oosting, wiens schot wordt geblokt door Araujo. Geen goal dus.

Leuk feitje: RKC-aanvaller Thijs Oosting komt uit Emmen en is de zoon van Joseph Oosting, oud-voetballer en ook wel Mister Emmen genoemd.

Even later is er nog een schot van Bakari uit de tweede lijn: voorlangs.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

Lennerd Daneels legt uit hoe het moet

15' Weer een kans voor RKC

Na een klein kwartier is er opnieuw een grote kans voor de carnavalesk uitgedoste Waalwijkers: na een mistrap van Van Rhijn komt John in kansrijke positie, maar keeper Verrips brengt redding waarna de bal met kunst- en vliegwerk kan worden weggewerkt.

Het is overigens koud in Waalwijk: het kwik staat op 4 graden onder nul, de gevoelstemperatuur ligt tegen de -10. Het veld ligt er desalniettemin heel aardig bij.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

10' Hoekschop op de paal

De eerste kans van de wedstrijd was voor FC Emmen (Van Rhijn schoot over), maar RKC was het dichtst bij de openingsgoal. In de vijfde minuut dwarrelde een hoekschop van Oosting pardoes op de paal, terwijl heel Emmen toekeek zonder in te grijpen. De hekkensluiter ontsnapt.

RKC Waalwijk-FC Emmen 0-0

Michael de Leeuw in duel met Anas Tahiri

AFTRAP IN WAALWIJK

De bal rolt in Waalwijk, waar RKC het in carnavalstenue opneemt tegen FC Emmen.

Nieuwe speeldata eerste divisie

Wat geldt voor de eredivisie, geldt ook voor de eerste divisie. Hier zijn de nieuwe speeldata voor de duels die in de afgelopen speelronde werden afgelast.

Nieuwe speeldata voor afgelaste duels

De KNVB heeft in overleg met de Eredivisie CV nieuwe data bepaald voor de wegens de winterse weersomstandigheden afgelaste wedstrijden van afgelopen zondag. FC Groningen-Feyenoord en Willem II-ADO Den Haag worden gespeeld op woensdag 24 februari en VVV-Sparta op dinsdag 9 maart.

Omdat Ajax nog actief is in de Europa League en KNVB-beker wordt nog gezocht naar een datum voor Ajax-FC Utrecht. Ajax speelt op 18 februari uit tegen Lille in de Europa League en op 25 februari volgt de thuiswedstrijd. In de week van 2, 3, 4 maart staan de halve finales van de KNVB-beker op het programma.

Opstelling RKC Waalwijk: John vervangt Sow

Bij RKC zien we een wijziging ten opzichte van de 1-1 bij PEC Zwolle vorige week. Ola John begint in de Waalwijkse aanval. Dat gaat ten koste van Sylla Sow, die in de vorige ontmoeting nog de late 1-1 maakte. Voor John is het de eerste basisplaats sinds 19 december toen hij tegen PSV al na vier minuten geblesseerd naar de kant moest.

De opstelling van RKC Waalwijk voor het duel met FC Emmen.

Opstelling FC Emmen: Rhyner vervangt Cavlan

In vergelijking tot de laatste wedstrijd tegen AZ (0-1 verlies) één wijziging bij FC Emmen voor de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk van vrijdag. Jean-Pierre Rhyner vervangt als linksback de geblesseerde Caner Cavlan. Luka Adzic (gehuurd van Anderlecht) heeft nog geen werkvergunning en is daardoor nog niet speelgerechtigd.

Opstelling FC Emmen tegen RKC

ADO zonder El Khayati en Janmaat tegen PSV

Nasser El Khayati, in het verleden dé smaakmaker van ADO Den Haag en deze week teruggekeerd bij de residentieclub, zal nog niet in de basis staan tegen PSV zondag. Dat vertelt trainer Ruud Brood op de clubwebsite. "Nasser heeft nu ongeveer anderhalf keer meegetraind. Hij ziet er afgetraind uit en heeft zichzelf goed verzorgd. De testen heeft hij ook goed doorstaan."

Ook Daryl Janmaat en Peet Bijen moeten de ontmoeting met PSV aan zich voorbij laten gaan.

El Khayati wil zijn geliefde ADO uit degradatiezorgen helpen: 'Heb er vertrouwen in'

RKC Waalwijk - FC Emmen: wist je dat...

We gaan ons langzaam opmaken voor de degradatiekraker in de eredivisie tussen RKC Waalwijk en hekkensluiter FC Emmen.

- De enige eerdere editie van dit duel eindigde vorig seizoen in 1-1. Na Michael de Leeuws 0-1 bezorgde Sylla Sow RKC diep in de extra tijd (90+6) nog een punt.

- Nummer 15 RKC won al tien duels niet meer. De laatste zege was op 5 december tegen VVV (3-2). In drie van de laatste vijf duels speelde RKC met 1-1 gelijk, waaronder een knappe remise in Arnhem tegen Vitesse.

- Emmen won deze competitie überhaupt nog niet. De laatste driepunter was toevallig ook tegen VVV op 7 maart 2020. Dat was in de laatste speelronde voor de competitie 2019/2020 werd stilgelegd.

- Een voorwaarde om die reeks te doorbreken is het maken van doelpunten. Dat is Emmen in de laatste vier niet meer gelukt. Michael de Leeuw is clubtopscorer met 6 goals.

De enige eerdere eredivisieontmoeting tussen RKC en Emmen in november 2019 eindigde in 1-1.

Rondje langs de velden: Italië

Zou Marten de Roon nog altijd die mooie glimlach op zijn gezicht hebben? Woensdag plaatste hij zich met Atalanta Bergamo dankzij een 3-1 zege op Napoli voor de tweede keer in drie jaar voor de finale van de Coppa Italia. Daarin is Juventus dit keer de tegenstander is.

In de competitie gaat het iets minder met de ploeg uit Bergamo. Met vier punten in de laatste vier duels is Atalanta gezakt naar de zevende plaats. Zondag treedt de ploeg aan op Sardinië tegen Cagliari. Internazionale - Lazio op zondagavond mag je gerust een topper noemen.

Koploper AC Milan speelt zaterdag al uit bij Spezia. Het mooiste affiche van deze speeldag is ook op zaterdag: Napoli - Juventus.

Stand aan kop Serie A

Rondje langs de velden: Spanje

Ook in Spanje werd midweeks gespeeld in het bekertoernooi. Barcelona verloor het uitduel in de halve finales met Sevilla met 2-0 en zal dus aan de bak moeten in Camp Nou om de eindstrijd te bereiken. In de andere halve finale deed het bescheiden Levante goede zaken door Athletic (dat ook nog de finale van het vorige seizoen moet spelen) in Bilbao op 1-1 te houden.

Maar eerst wacht een volledige speelronde in La Liga. Koploper Atlético Madrid speelt zaterdag al om 14.00 uur uit bij Granada en kan dus de druk opvoeren op de achtervolgers Real Madrid, Barcelona en Sevilla.

Barcelona ontvangt zaterdagavond Deportivo Alavés en Sevilla speelt thuis tegen hekkensluiter Huesca. Zondag is het de beurt aan Real Madrid, dat Valencia op bezoek krijgt.

De stand aan kop in La Liga

Blessuregolf Liverpool houdt aan: ook Fabinho out

Liverpool heeft opnieuw een verdediger zien wegvallen met een blessure. Volgens trainer Jürgen Klopp mist de Braziliaan Fabinho (27) zaterdagmiddag wegens een spierblessure de competitiewedstrijd tegen Leicester City.

Ook verdedigers Virgil van Dijk, Joe Gomez en Joël Matip zijn al langere tijd niet beschikbaar. Om de defensieve problemen het hoofd te bieden heeft de Engelse kampioen de Turkse verdediger Ozan Kabak voor de rest van het seizoen gehuurd van Schalke 04.

Klopp zal zelf zaterdag op de bank zitten in Leicester, ondanks het droevige nieuws van eerder deze week. Vanwege de coronamaatregelen kan de trainer niet bij de uitvaart van zijn overleden moeder aanwezig zijn.

Rondje langs de velden: Engeland

In de Premier League is het zaterdag weer smullen van twee topaffiches. Om 13.30 uur gaat Liverpool op bezoek bij Leicester City. En om 18.30 uur ontvangt koploper Manchester City het geplaagde Tottenham Hotspur.

De Spurs van trainer José Mourinho verloren drie van de laatste vier competitieduels, is inmiddels afgezakt naar plaats acht in de Premier League en werd midweeks in een waar spektaktelstuk tegen Everton (5-4) ook nog uitgeschakeld in de FA Cup. Manchester City plaatste zich wel voor de laatste acht van de FA Cup, net als Leicester trouwens. Liverpool was al eerder geëlimineerd.

De kwartfinales in de FA Cup, die eind maart gespeeld zullen worden, zien er trouwens als volgt uit:
Everton - Manchester City
Bournemouth (2) - Southampton
Leicester City - Manchester United
Chelsea - Sheffield United

Stand aan kop Premier League

Ook internationale spelersvakbond vindt straf Onana 'buitensporig'

De internationale spelersvakbond FIFPRO heeft er nogmaals op aangedrongen dat de antidopingregels worden herzien. Dat deed de vakbond voor voetballers als reactie op de schorsing van Ajax-doelman André Onana.

"FIFPRO accepteert niet de regelgeving waarbij voetballers waarvan is aangetoond dat ze niet van plan zijn vals te spelen langdurig wordt verboden hun beroep uit te oefenen", aldus de internationale vakbond. "Dergelijke sancties hebben niet alleen invloed op hun carrière, maar ook op hun welzijn."

Net als de Nederlandse spelersvakbond VVCS vindt FIFPRO de schorsing van Onana "buitensporig". Volgens FIFPRO is het "volkomen onbegrijpelijk" dat Onana niet eens meer mag meetrainen. "De regels moeten dit extra onrecht dringend voorkomen. Het heeft geen enkele meerwaarde en leidt tot het onnodige isolement van een jonge profvoetballer."

Donderdag sprak Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS zich ook al in gelijke bewoordingen uit tegen de schorsing.

Ajax nog in beroep bij CAS

Bij Onana werden op 30 oktober, bij een controle buiten de wedstrijden om, sporen aangetroffen van het verboden middel furosemide. Volgens de doelman had hij in plaats van een pijnstiller per ongeluk een pilletje gepakt dat zijn vrouw na de zwangerschap gebruikte om vocht te verliezen. Dat verweer werd aanvaard, waardoor hij niet voor vier jaar maar voor twaalf maanden werd geschorst.

Ajax gaat tegen de straf in beroep bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Rondje langs de velden: Duitsland

In de Duitse Bundesliga bijt nummer twee RB Leipzig vanavond het spits af tegen FC Augsburg. Zaterdag neemt Peter Bosz het met Bayer Leverkusen op tegen nummer 17 FSV Mainz en gaat het zwoegende Borussia Dortmund op zoek naar een broodnodige overwinning in het duel met Hoffenheim.

Zondag komt Wout Weghorst, met 14 doelpunten topscorer van de verrassende nummer drie VfL Wolfsburg, in actie tegen Borussia Mönchengladbach.

Bayern München krijgt iets langer rust om de terugreis vanuit Qatar te verteren. Maandag treedt de koploper aan tegen Arminia Bielefeld.

De stand in de Bundesliga

Schmidt klaar met VAR: 'Stop er maar mee'

Na afloop van de met 2-1 verloren bekerkraker met Ajax afgelopen woensdag hield PSV-trainer Roger Schmidt zich nog rustig. Maar vandaag bij het perspraatje op De Herdgang voor het duel van zaterdag tegen ADO Den Haag (16.30 uur) stak hij zijn ergernis over de arbitrage (en dan vooral de VAR) niet onder stoelen of banken.

Schmidt had zich vooral geërgerd aan de keiharde overtredingen van Devyne Rensch en Nicolas Tagliafico in de tweede helft. Beiden kwamen er genadig vanaf met een gele kaart. "Ik weet niet of ik nog wat over de scheidsrechter mag zeggen, maar het was een honderd procent rode kaart", zei Schmidt over de overtreding van Tagliafico op Ihattaren. "Dan kun je ook stoppen met de VAR als hij dat niet ziet".

Volgens Schmidt bewees de genoemde overtreding dat het VAR-systeem niet werkt. "Je ziet alleen maar slechte beslissingen, stop er na twee jaar maar mee. Die overtreding op Ihattaren, iedere scheidsrechter ter wereld zal zeggen dat het voor duizend procent een rode kaart is. Waarom heb je dan de VAR nodig? De bal was zo ver weg."

Eerder ging Schmidt al tekeer tegen de arbitrage na afloop van het duel met Vitesse en Sparta. Na het duel in Rotterdam betichtte hij Bas Nijhuis van partijdigheid. De Duitse oefenmeester werd daarop voor een duel geschorst.

PSV-trainer Roger Schmidt

Petrovic terug naar De Kuip

Zondag om 14.30 uur keert Zeljko Petrovic terug naar De Kuip. De goedlachse Montenegrijn neemt het dan op tegen Feyenoord, de club die hij onlangs verruilde voor Willem II. Verslaggever Matthijs Weststrate is vandaag in Tilburg en zag onder meer hoe de selectie van Petrovic de sneeuwbergen trotseert.

De selectie van Willem II traint op het sneeuwvrij gemaakte trainingsveld in Tilburg.

Schöne: 'Lange haar niet reden waarom ik niet doorbrak in Heerenveen'

Lasse Schöne rook in 2005 aan het eerste van sc Heerenveen.

Lasse Schöne is terug bij de club waar het ooit voor hem begon. "Ik kwam op mijn zestiende naar Nederland om beter te worden en heb ook veel geleerd. Maar ik heb nooit mogen spelen voor Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion."

Bij zijn perspresentatie gingen de gedachten terug naar toen. Volgens mensen als oud-voorzitter Riemer van de Velde en zijn oud-trainer Gertjan Verbeek noemden Schöne getalenteerd, maar hij zou ook eigenwijs zijn geweest "Was?", antwoordt Schöne met een glimlach. "Ze hadden hier wel een duidelijk idee, ja."

Schöne's lange haar zou met name Van de Velde een doorn in het oog zijn geweest. Daardoor zou bijvoorbeeld de rugsponsor niet goed zichtbaar zijn. "En mijn moeder is kapster, dus ze vroegen weleens wanneer ze weer eens langs kwam. Maar het is niet omdat ik lang haar had, dat ik hier niet ben doorgebroken."

In Heerenveen komt Schöne veel oude bekenden tegen. "Mijn schoonouders wonen in Friesland. Mijn gastgezin van toen woont hier. Dus ik heb wel een band met Heerenveen." En dan is er ook nog Siem de Jong, met wie Schöne nog bij Ajax samenspeelde. "Ik heb net nog lang geluncht met hem. Topgozer. En een goede speler."

Meer lezen? Nou, dat kan hier!

Kapsel Schöne speelt geen rol meer in Heerenveen: 'Mijn moeder is kapster'

Kan Lasse Schöne schaatsen?

De Elfstedentocht komt er niet dit jaar, maar in Heerenveen klinkt vandaag de gevleugelde spreuk: It giet oan. Later meer...

De Goffert niet bespeelbaar, NEC wijkt uit naar Almelo voor beker

Een dik pak sneeuw bedenkt het bevroren veld in de Nijmeegse Goffert. Dat was woensdag al de reden voor de afgelasting van de kwartfinale tegen VVV-Venlo in het toernooi om de KNVB-beker en inmiddels heeft de club laten weten dat het eerstedivisieduel mert FC Den Bosch ook is afgelast.

De uitgestelde bekerkraker tegen VVV komt echter niet in gevaar. Want net als Go Ahead Eagles zaterdag wijkt NEC woensdag uit naar het kunstgras van Heracles Almelo.

Genoeg te beleven dus de komende dagen in Almelo:

Zaterdag, 12.00 uur: Go Ahead Eagles - Telstar
Zaterdag, 18.45 uur: Heracles Almelo - Ajax
|Woensdag, 16.30 uur: NEC - VVV-Venlo (kwartfinales KNVB-beker)

De nieuwe Frenkie

Sinds Frenkie de Jong van zijn trainer Ronald Koeman een offensievere rol heeft gekregen bij Barcelona is hij opeens begonnen met scoren. Sterker, zijn rendement sinds de jaarwisseling is dat van een topspits. Hoe komt dat?

We legden ons oor te luister bij journalist Diego Torres en Opta-analist Jan Bavinck. Lees het verhaal.

Na 8 december is Frenkie de Jong gemiddeld zelfs elke 160 minuten direct betrokken bij een doelpunt

Hiep hiep hoera!

Speelde hij nou heel goed tegen Ajax of viel het wel mee? Verschillende volgers vonden Mohamed Ihattaren de beste PSV'er in het bekerduel met Ajax. Zijn trainer Roger Schmidt vond het wel meevallen en haalde hem tien minuten voor het einde naar de kant.

Dat Ihattaren kan voetballen blijkt wel uit dit fraaie verjaardagsfilmpje. De balgoochelaar is vandaag 19 jaar geworden.

Opmerkelijk: verguisde bondscoach Domenech na 46 dagen weg bij Nantes

Raymond Domenech is niet langer trainer van FC Nantes. De 69-jarige oud-bondscoach van Frankrijk is woensdag na een dienstverband van een kleine twee maanden ontslagen. Nantes heeft de laatste vijftien competitieduels in de Ligue 1 niet gewonnen. Bij de laatste zeven zat Domenech op de bank. Nantes staat na 24 wedstrijden op de achttiende plaats in de Franse competitie, waar twintig clubs aan meedoen.

Domenech was van 2004 tot 2010 bondscoach van Frankrijk. Bij het WK in Zuid-Afrika ging zijn ploeg aan intriges ten onder. De weerstand tegen Domenech was zo groot dat de spelers zelfs weigerden te trainen en spits Nicolas Anelka werd naar huis gestuurd. De finalist van het WK van 2006 vloog er dan ook al na de eerste ronde uit.

Als clubcoach had hij, voor hij bij Nantes begon, voor het laatst Olympique Lyon getraind. Dat was tussen 1988 en 1993. Tussen 2010 en 2021 was hij niet in het voetbal actief.

Opvolger Kombouaré

In oud-speler Antoine Kombouaré heeft Nantes al een opvolger gevonden. De in Nieuw-Caledonië geboren Kombouaré speelde in de jaren tachtig 177 wedstrijden voor Nantes en maakte daarna furore bij Paris Saint-Germain. Als coach was hij onder meer actief bij Paris Saint-Germain en Lens.

  • AFP
    Raymond Domenech langs de lijn bij Nantes

Huntelaar langer langs de kant met kuitblessure

Schalke 04 beleeft vooralsnog weinig plezier van Klaas-Jan Huntelaar. De 37-jarige spits, vorige maand overgekomen van Ajax om de club uit Gelsenkirchen te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga, kampt met aanhoudende fysieke problemen. Trainer Christian Gross kan ook zaterdagavond tegen 1. FC Union Berlin niet over Huntelaar beschikken.

Met 8 punten uit twintig wedstrijden staat Schalke onderaan in de Duitse voetbalcompetitie. Met nog veertien duels te spelen, kijkt de ploeg van Gross tegen een achterstand van 9 punten op een 'veilige' positie aan.

Huntelaar had al klachten aan zijn andere kuit toen hij overstapte van Ajax naar Schalke. Hij kwam alleen eind januari tegen Werder Bremen (1-1) even in actie. De spits deed als invaller tien minuten mee.

Klaas-Jan Huntelaar kwam eind januari voor het laatst in actie voor Schalke 04 tegen Werder Bremen

Pech voor FC Twente: zware knieblessure Pleguezuelo

FC Twente kan dit seizoen niet meer beschikken over verdediger Julio Pleguezuelo. De 24-jarige Spanjaard, die in 2018 transfervrij overkwam van Arsenal, heeft deze week een zware knieblessure opgelopen.

"Deze blessure is natuurlijk een grote teleurstelling. Dinsdag tijdens de training had ik last van mijn knie, maar ik had geen idee dat ik er zo lang uit zou zijn", aldus Pleguezuelo. "We zaten in een wat mindere fase met de ploeg en dan wil je er juist zijn. Het is heel spijtig dat dat dit seizoen niet meer kan. Ik moet de knop omzetten en ik ga direct werken aan mijn herstel. Gelukkig is een operatie niet noodzakelijk."

"Het zit duidelijk even niet mee", aldus trainer Ron Jans. "Voor ons is het een grote aderlating, Julio is op zijn jonge leeftijd eigenlijk al een van de routiniers. Het is nu aan ons om goed met deze teleurstelling om te gaan, want wij moeten door. Er is nog veel om voor te spelen."

FC Twente wacht zondag de uitwedstrijd tegen Vitesse en ontvangt een week later Feyenoord.

Julio Pleguezuelo in dienst van FC Twente

Go Ahead Eagles wijkt uit naar Almelo

In de eerste divisie is het duel van koploper Almere City en FC Volendam en Jong PSV-Helmond Sport van vrijdagavond afgelast. NAC Breda-FC Eindhoven en Jong AZ-Jong FC Utrecht gaan vooralsnog wel door op vrijdag, maar zijn vervroegd naar 16.30 uur.

Om die reden wordt het duel tussen Go Ahead Eagles en Telstar zaterdag niet om 16.30 uur, maar om 12.00 uur gespeeld. De ploegen zullen bovendien uitwijken naar het kunstgras van Heracles Almelo. De Graafschap-Telstar begint juist een kwartiertje later, om 14.15 uur.

Eredivisie vrouwen afgelast

De wedstrijden in de eredivisie voor vrouwen van vrijdag en zondag zijn al wel afgelast vanwege de winterse omstandigheden. Op vrijdag stonden drie duels op het programma, zondag zou de topper tussen PSV en Ajax worden gespeeld.

RKC in carnavalskostuum

We beginnen vanavond om 18.45 uur in Waalwijk, of moeten we zeggen Schoenlapperslaand. Want vanwege de coronamaatregelen zal het carnaval dit jaar niet gevierd worden. Maar de club wil het jaarlijkse volksfeest niet ongemerkt voorbij laten gaan en dus treedt de ploeg van Amsterdammer Fred Grim vanavond aan in een stijlvol carnavalskostuum.

Na de wedstrijd zullen de shirts geveild worden. De opbrengst van zowel de verkoop als de veiling gaat naar de bouw van een mindervalide-tribune in het stadion van de Waalwijkers.

Programma en stand

Vooralsnog gaan alle duels in de 22ste speelronde van de eredivisie door. Wel zijn veel wedstrijden vervroegd, vanwege het de verwachte temperaturen rond -15 graden na zonsondergang.

  • NOS
    Het programma van de eredivisie, met nieuwe aanvangstijden
  • NOS
    Stand eredivisie

KNVB-beker: Vitesse en Ajax door, afgelaste duels woensdag

Deze week zouden ook de halvefinalisten van deze editie van de KNVB-beker bekend worden. Het bekerduel van sc Heerenveen en Feyenoord werd vanwege de winterse omstandigheden afgelast. Ook NEC en VVV-Venlo gaan in de herkansing. Beide duels worden komende woensdag gespeeld.

16.30 uur: NEC - VVV-Venlo
18.45 uur: sc Heerenveen - Feyenoord

Wel is zeker dan Vitesse en Ajax een gooi doen naar een plek in de finale. Vitesse was dinsdag met 1-0 te sterk voor Excelsior, dankzij een treffer van Loïs Openda in blessuretijd. Ajax sloot woensdag een rampweek af met een 2-1 zege op PSV.

Schöne terug in de eredivisie

Lasse Schöne maakt het seizoen af bij sc Heerenveen. De 34-jarige Deen zat sinds vorige maand zonder club, nadat hij zijn verbintenis bij Genoa had laten ontbinden. Schöne trainde sinds de winterstop mee met Ajax en hoopt komende zomer op deelname aan het EK.

De sierlijke Deense middenvelder zal naar verwachting vandaag gepresenteerd worden in Friesland.

Pech voor Gnabry

Serge Gnabry zal met een minder prettig gevoel terugkeren uit Qatar. De aanvaller viel donderdag geblesseerd uit tijdens de gewonnen finale van het WK voor clubs tegen de Mexicaanse ploeg Tigres en heeft een spierscheuring in zijn linkerbovenbeen opgelopen.

Duits international Gnabry is een vaste waarde in het elftal van trainer Hansi Flick. Hij mist in ieder geval de competitieduels van komende week met Arminia Bielefeld en Eintracht Frankfurt. Bayern meldde niet hoe lang de vleugelspits aan de kant staat, maar hij mist vermoedelijk ook het eerste duel met Lazio in de achtste finales van de Champions League op 23 februari in Rome.

Serge Gnabry in actie in de finale van het WK voor clubs tegen Tigres

Even terug naar gisteren

Donderdag schreef Bayern München ten koste van het Mexicaanse Tigres het WK voor clubteams op zijn naam. Een doelpunt van Benjamin Pavard was in Qatar voldoende voor de zege: 1-0.

Na 1976, 2001 en 2013 is het de vierde keer dat de Duitse grootmacht beslag heeft gelegd op de wereldbeker. Bovendien is het de zesde prijs van het seizoen, na de landstitel, nationale beker, twee Supercups en de Champions League. Alleen FC Barcelona slaagde daar eerder in.

Bayern München zet met winnen WK clubteams kroon op topseizoen

Welkom!

Welkom bij de warming-up, het liveblog waarin we vooruitkijken naar het komende voetbalweekend. IJs en wederdienende zal dit weekend gespeeld worden in de 22ste speelronde van de eredivisie. Te beginnen met de degradatiekraker RKC Waalwijk - FC Emmen om 18.45 uur.