Wekdienst 12/2
NOS Nieuws

Wekdienst 12 februari: Eerste vaccin AstraZeneca toegediend • NS rijdt met meer treinen

Goedemorgen! Vandaag krijgt een zorgmedewerker als eerste in Nederland het vaccin van AstraZeneca toegediend en in Thialf worden zonder publiek de WK afstanden gereden.

Vandaag volgt een mooie winterdag met veel ruimte voor de zon. Het is wel vrij koud met een maximumtemperatuur van hooguit -1. De matige oostenwind maakt het voor het gevoel kouder. Het weekend verloopt ook zonnig, maandag neemt de kans op winterse neerslag toe.

Weerkaart 12/2

Moet je de weg op? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanochtend om 09.00 wordt het eerste vaccin van AstraZeneca in Nederland toegediend. Een zorgmedewerker krijgt de prik in de vaccinatielocatie van GGD Haaglanden. Het zal geen mediacircus worden zoals bij de vorige 'eerste' prikken.
  • De NS rijdt vanaf vandaag met al zijn sprinters. Ook een beperkt aantal intercity's gaat weer rijden. Vanwege de sneeuw en vrieskou lag het treinverkeer de afgelopen dagen grotendeels plat.
  • Een aantal middelbare scholen begint met een proef om stapsgewijs meer leerlingen toe te laten. Het ministerie van Onderwijs wil zo kijken of en hoe een heropening kan worden georganiseerd, als die er komt.
  • In schaatstempel Thialf worden de WK afstanden gereden, zonder publiek op de tribunes. Zowel de ploegenachtervolging vrouwen als die van mannen wordt gereden. De mannen rijden zonder Sven Kramer, die last heeft van zijn rug. Ook staat de 500 meter vanmiddag op het programma.
Het programma van vrijdag op de WK afstanden

Wat heb je gemist?

De Nederlandse Boa Bond en politievakbond ACP maken zich zorgen over de mogelijke drukte komend weekend in de schaatsgebieden. De bonden verwachten dan ook dat ingrijpen nodig zal zijn. Dat zeggen zij tegen De Telegraaf.

De veiligheidsregio's zouden al rekening houden met zo'n scenario, zegt Gerrit van der Kamp, voorzitter van politiebond ACP. Hij hoopt dat de drukte zich zal spreiden: "Anders gaan volgens de signalen die ik heb de veiligheidsregio's begrenzen." Boa's, politieagenten en verkeersregelaars gaan dan de toestroom van schaatsers reguleren. "Ik schat in dat dat op tal van plekken gaat gebeuren", zegt Van der Kamp.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, waarschuwt dat bij grote drukte regio's kunnen worden afgegrendeld. "Dan wordt er ook opgetreden en geverbaliseerd."

Ook Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond, houdt rekening met forse drukte en zegt dat burgemeesters in dat geval moeten ingrijpen. Dat gebeurde afgelopen voorjaar ook al. Toen werden wegen naar en parkeerplaatsen bij het strand en bij natuurgebieden afgesloten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Mocht het in de schaatsgebieden straks te druk worden, dan is dit misschien een leuk winters tijdverdrijf. In staten in het Midwesten van Amerika: de Frozen Pants Challenge. Pak een oude broek of ander kledingstuk, maak drijfnat, neem mee naar buiten, wacht een half uur en zet in je tuin of balkon in de sneeuw. Weer eens wat anders dan een sneeuwpop!

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl