Schaatsen bij Zuiderwoude ANP

De Nederlandse Boa Bond maakt zich zorgen over de mogelijke drukte komend weekend in de schaatsgebieden. Dat zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond vandaag in het NOS Radio 1 Journaal . "Mensen zijn geneigd naar dezelfde plekken te gaan, waar het blijkbaar mooi is of het ijs goed is. Dan kunnen we voorspellen wat er ook in de zomer gebeurde."

Om problemen tegen te gaan moeten burgemeesters toegangswegen, parkeerplaatsen en bepaalde schaatsgebieden afsluiten, zoals ook in de zomer is gebeurd. "We hebben regels afgesproken om afstand te houden en niet met maximaal twee personen naar buiten te gaan. Dat is moeilijker handhaven als iedereen besluit hetzelfde te gaan doen."

Tot nu toe gaat de handhaving goed, zegt Kuin. "Mensen zijn niet uit op rottigheid, maar om plezier te maken. Daar waar te veel mensen bij elkaar zijn, vinden normale gesprekken plaats met boa's en het gaat prima. Maar als het echt te druk wordt dit weekend op bepaalde plekken, dan zal het toch bestuurlijk besloten moeten worden."

Overbelast ijs

In Loosdrecht hebben ze al gemerkt hoe snel het druk kan worden op het ijs. Voorzitter van de lokale ijsclub Len Veerman begrijpt daarom de zorgen van Kuin. "We hebben gisteren een proef gehad en de toegangswegen stroomden al aardig vol. Het ijs was nog behoorlijk onbetrouwbaar en er zijn meerdere mensen doorheen gezakt."

Veerman wijst er ook op dat de drukte ook schade aan het ijs kan veroorzaken. "Mensen zijn enthousiast, het is prachtig weer maar het ijs is dat helaas nog niet. We hebben vandaag gemeten en er is op sommige plekken wel 2 cm bijgekomen, maar gisteren is het ijs ook deels kapot geschaatst. Er zijn ook wakken waar een dun laagje op zit."

Veerman wil daarom voorkomen dat het ijs overbelast wordt. De burgemeester heeft aangegeven dat het dorp en de toegangswegen kunnen worden afgesloten. "Mensen gaan als een blinde over het ijs, daar gaan ook moeders met sleetjes achteraan dus dat is opletten geblazen. Voor de mensen die geen ervaring hebben is het gewoon gevaarlijk."

Schaatsen als het net licht is

Meerdere gemeenten proberen de drukte vandaag het hoofd te bieden. De gemeente Stichtse Vecht heeft de toegangswegen naar de Maarsseveense Plassen drie dagen afgesloten voor auto's. Ook bij de Badwei in Friesland zijn parkeerverboden en vraagt de lokale ijsclub om niet meer te komen.

Vanochtend voor de ministerraad riep ook minister Grapperhaus schaatsers op de drukte in de gaten te houden. "Kijk van te voren en waar het druk is, ga er niet heen." Ook hij wees op het risico dat burgemeesters en de politie plekken zullen afsluiten als er te veel mensen zijn.

Grapperhaus adviseerde schaatsers verder vroeg op pad te gaan: "De Elfstedentocht begon altijd om een uur of vier 's morgens. Dus ik zou zeggen: ga om een uur of zeven, acht, als het net licht is, ergens waar het nog rustig is en waar je weet dat het ijs goed is."

STER reclame