De Molenpolder is afgesloten voor auto's
NOS NieuwsAangepast

Veel schaatsliefhebbers op meren en plassen, drukte leidt soms tot overlast

De gemeente Stichtse Vecht heeft de toegangswegen naar de Maarsseveense Plassen afgesloten voor auto's. Er komen te veel schaatsliefhebbers op de plas af. Ook op andere plekken in het land zijn wegen afgesloten.

De afsluiting geldt voor drie dagen, meldt RTV Utrecht. Komend weekend verwacht de gemeente nog meer drukte. "Het doel van deze maatregelen is het voorkomen van gevaarlijke situaties en een belemmering van de doorgang voor hulpdiensten", staat in een brief aan de raadsleden.

Gisteren gold er al eenrichtingsverkeer en werd een parkeerverbod ingesteld op sommige plekken. Ook schakelde de gemeente verkeersregelaars in. Desondanks ging er veel mis. Recreanten weigerden de aanwijzingen van boa's en verkeersregelaars op te volgen. Ook parkeerden veel mensen dubbel.

Ook op andere plekken in het land zijn er sinds vanochtend vroeg al veel schaatsliefhebbers op de been, zoals in de omgeving van Ankeveen en Loosdrecht:

'Het probleem is niet het ijs. Het probleem is om hier naartoe te komen'

En ook bij natuurgebied Botshol in Waverveen is het zoeken naar een parkeerplek:

Ook in Waverveen zoeken schaatsers (tevergeefs) een parkeerplek

Meerdere gemeenten hebben tijdelijke parkeerverboden afgekondigd, zoals bij de Badwei in Friesland. De lokale ijsclub roept mensen op niet meer te komen, schrijft Omrop Fryslân. De schaatsers die er zijn, wordt gevraagd om zelf op te letten of ze onderling wel anderhalve meter afstand houden. De club zegt niet genoeg mensen te hebben om dat te controleren.

Ondanks de coronamaatregelen willen gemeenten de sneeuwpret niet bederven. "We hebben afspraken gemaakt met de restaurants rond de plas', zegt een woordvoerder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Omroep West.

"Dat betekent dat er geen eten en drinken op het ijs verkocht mogen worden, maar dat er wel koffie to go is." Met maatwerk willen ze voorkomen dat er gebieden worden afgesloten dit weekend. "We willen de mensen het plezier niet op voorhand al ontnemen. Zo veel is er op het moment niet te doen en hoe vaak kunnen we nu schaatsen?"

De ANWB merkt dat er schaatsfiles ontstaan in het land:

In Zeeland wordt schaatsers niet alleen gevraagd om onderling afstand te houden, maar ook om de vogels met rust te laten. "Helaas hebben de vogels door het winterweer erg veel moeite om voedsel te vinden, Opvliegen kost dan te veel energie", zegt een medewerker van Stichting Het Zeeuwse Landschap tegen Omroep Zeeland.

Praatje maken

Naast op natuurijs wordt er door het hele land ook geschaatst op ijsbanen, onder meer in Noordlaren. "Fantastisch, dit is droomijs!", zegt een enthousiaste vrouw tegen RTV Noord. Ze merkt dat het ijs en de sneeuw ook een positieve uitwerking hebben op haar dorp. "Sommige dorpsgenoten hebben we een jaar niet gezien vanwege het coronavirus. Nu kunnen we voor het eerst weer bijpraten."

Schaatsliefhebbers in Noordlaren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl