André Onana
NOS Voetbal

Spelersvakbond VVCS vindt dopingschorsing Onana 'buitenproportioneel'

De dopingschorsing van een jaar voor Ajax-doelman André Onana is volgens spelersvakbond VVCS "buitenproportioneel". Dat heeft het laten weten in een statement.

Onana kreeg de straf onlangs door de UEFA opgelegd. De Kameroener werd op 30 oktober vorig jaar bij een 'out of competition'-controle betrapt op het gebruik van het verboden middel furosemide. Volgens Onana had hij thuis een verkeerd pilletje ingenomen.

De UEFA heeft de vergissing van de doelman erkend en reduceerde de straf van de gebruikelijke vier naar één jaar. Maar voor de VVCS gaat dat niet ver genoeg. De vakbond hoopt dat de schorsing nog verder wordt gereduceerd of zelfs helemaal ongedaan wordt gemaakt door het internationaal sporttribunaal CAS.

"Eén jaar is een eeuwigheid in de carrière van een profvoetballer. Een carrière die sowieso al kort is. De vraag is hoe je een speler zomaar een jaar kan schorsen, als je er zelf van overtuigd bent dat er een vergissing in het spel is", zo laat de VVCS weten.

Herman Ram van de dopingautoriteit legt de situatie omtrent Ajax-doelman André Onana uit.

'Begrijp dat Ajax naar CAS gaat, maar vrijspraak lijkt me uitgesloten'

"De schorsing op zich is al buiten proportie, maar het idee dat de speler gedurende die schorsing niet eens met de rest van het team mag meetrainen is volstrekt onbegrijpelijk. Deze onrechtvaardigheid, die geen enkele toegevoegde waarde heeft en leidt tot het onnodig isoleren van profvoetballers, moet eveneens dringend worden teruggedraaid", zo meent de spelersvakbond.

De VVCS pleit bovendien voor een herstructurering van de dopingregels. "We blijven een systeem veroordelen waarbij sporters die niet de intentie hebben vals te spelen, voor langere tijd van de uitoefening van hun beroep worden uitgesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl