Leden van het Huis van Afgevaardigden op weg naar de Senaat
NOS NieuwsAangepast

Senaat stemt in met tweede impeachment-proces tegen oud-president Trump

In de Amerikaanse Senaat is het tweede impeachment-proces tegen oud-president Trump begonnen, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool. De omgeving van het Capitool, waar de Senaat huist, wordt streng beveiligd.

Een meerderheid van de Senaat heeft middels een stemming aangegeven dat het proces tegen Donald Trump volgens hen grondwettelijk is. De voormalig president kan berecht worden en veroordeeld, is de conclusie. De historische impeachmentprocedure kan daardoor worden voortgezet.

Het Huis van Afgevaardigden beschuldigt Trump van het aanzetten tot een opstand. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de Capitoolbestorming begin januari, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Trump zelf heeft een verzoek om een getuigenverklaring af te leggen afgewezen.

Trumps raadslieden betoogden dat de hele procedure tegen hem ongrondwettelijk is, omdat hij niet langer president is. Hij kan daarom niet meer worden afgezet, aldus de juristen.

De democratische senaatsleider Chuck Schumer diende de resolutie voor de afzettingsprocedure in:

Senaat start afzettingsprocedure tegen Donald Trump

Op 6 januari kwamen de leden van het Congres bijeen om de verkiezingswinst voor Joe Biden te bekrachtigen. Daarvoor hield Trump voor het Witte Huis een opzwepende toespraak voor duizenden aanhangers, waarin hij zijn ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude herhaalde.

"We gaan naar het Capitool", riep de president tegen zijn aanhangers, "en ik ga met jullie mee". Daarop bestormden zijn aanhangers het parlemenstgebouw, terwijl Trump terugkeerde naar het Witte Huis.

Het wordt lastig om bewijs te leveren voor een verband tussen de uitspraken van Trump en het geweld in het Capitool, zegt correspondent Lucas Waagmeester in Nieuwsuur. Er zouden allerlei getuigen gehoord kunnen worden, maar dat kost veel tijd.

Spagaat

De Democraten willen zo snel mogelijk hun handen vrij hebben voor het beleid van hun president. "Ze zitten op dag één van het proces meteen in een spagaat. En ook al tonen ze hard bewijs, het blijft uiteindelijk toch een politieke beslissing of Trump veroordeeld gaat worden."

Bekijk hier onze terugblik op de Capitool-bestorming; de video begint met Trumps toespraak:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Voor een veroordeling is een twee derde meerderheid in de Senaat nodig. Van de 100 Senatoren zijn er 50 Republikeins: behalve 50 Democraten zullen daarom zeventien Republikeinen de oud-president moeten laten vallen.

Nooit eerder werd tegen een president twee keer een afzettingsproces in gang gezet. Een jaar geleden werd Trump vrijgesproken in zijn eerste proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl