Donald Trump bij zijn State of the Union-toespraak
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse Senaat spreekt Trump vrij in afzettingsproces

De Amerikaanse Senaat heeft zoals verwacht president Trump in het impeachment-proces vrijgesproken van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. Daarmee staat definitief vast dat Trump niet wordt afgezet.

Een voor een zeiden de senatoren of ze Trump "schuldig" of "niet schuldig" bevonden. Dat ging vrij rap: in iets meer dan een half uur waren beide stemmingen voltooid.

Het Witte Huis zegt in een reactie de uitslag te verwelkomen en noemde de procedure een heksenjacht, die gebaseerd was op leugens en een schijnproces. "Zoals we altijd al hebben gezegd, is hij niet schuldig", aldus de persverklaring.

Trump komt waarschijnlijk vanavond met een verklaring naar aanleiding van de stemming.

Romney

Alle Democratische senatoren waren voor het afzetten van de president, alle Republikeinen, behalve senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, tegen.

Bekijk hier het moment waarop opperrechter Roberts president Trump vrijspreekt en wat voor- en tegenstanders van hiervan vinden:

Senaat spreekt Trump vrij in impeachment

Romney maakte zo'n twee uur voor de stemming bekend dat ook hij Trump schuldig acht aan machtsmisbruik. Hij acht hem niet schuldig aan tegenwerken van het Congres. Daarmee is hij de eerste senator ooit die voor het afzetten van een president van zijn eigen partij stemt.

Trump twitterde na de stemming een video met fictieve voorpagina's van het tijdschrift Time met de kop "Hoe het Trumpisme Trump overleeft". Vervolgens vliegen verkiezingsborden van Trump 2024, 2028, 2032 voorbij tot in het oneindige.

Het stond al vrijwel vast dat Trump zou worden vrijgesproken. Voor een veroordeling was een tweederdemeerderheid nodig. Van de 100 zetels zijn er 53 in handen van de Republikeinse Partij.

Trump was de derde president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die een impeachment-stemming in de Senaat kreeg. Ook de presidenten Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1998 kregen een impeachment-proces. Beiden werden vrijgesproken. Nixon trad in 1974 af voor het tot stemming kon komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl