Mitt Romney
NOS Nieuws

Republikein Mitt Romney gaat voor afzetten Trump stemmen

De Amerikaanse senator en voormalige presidentskandidaat Mitt Romney zal voor veroordeling en afzetting van president Trump stemmen in het impeachment-proces.

Hij maakte zijn beslissing bekend in een toespraak van acht minuten in de Senaat, waarbij hij met zijn emoties leek te worstelen.

Romney is waarschijnlijk de enige Republikeinse senator die tegen Trump gaat stemmen. Ook is hij de eerste senator in de geschiedenis van de Verenigde Staten die voor de afzetting van een president van zijn eigen partij stemt.

Bekijk hier de toespraak van Romney:

Romney zei dat hij Trump schuldig acht aan een "afschuwelijk misbruik van publiek vertrouwen" omdat hij de Oekraïense leiders onder druk zette om een onderzoek te starten tegen zijn rivaal Joe Biden.

Later vandaag stemt de Senaat over de aanklachten in het afzettingsproces.

Het staat vrijwel vast dat Trump wordt vrijgesproken. Voor een veroordeling is twee derde van de stemmen nodig. Van de 100 zetels zijn er 53 in handen van de Republikeinse Partij. Naar verwachting zullen alle Democraten voor afzetting van Trump stemmen en alle Republikeinen op Romney na tegen.

Zo verloopt de afzettingsprocedure in de Senaat:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Romney zei dat hij Trump zal veroordelen voor machtsmisbruik, maar dat hij de aanklacht van belemmering van het Congres niet zal steunen.

"Door mijn stem kan ik mijn kinderen en hun kinderen vertellen dat ik mijn plicht deed", zei Romney in een verklaring. "Ik geloof dat mijn land dat van mij verwacht." Hij sprak van de moeilijkste keuze die hij ooit heeft gemaakt. Hij voegde eraan toe dat hij die keus maakte "als diep religieus mens".

Romney was in 2012 de presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij. Hij verloor toen van Barack Obama, die herkozen werd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl