NOS Nieuws

Russische staatstelevisie komt met 'Navalny's Villa', in reactie op 'Poetins Paleis'

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

  • Iris de Graaf

    Correspondent Rusland

De Russische staatstelevisie stond gisteravond in het teken van Aleksej Navalny. Een van de meest bekeken nieuwsshows van het land, het twee uur durende Vesti Nedeli, wijdde de helft van de zendtijd aan de oppositieleider, de protesten en zijn gevangenisstraf.

De show eindigde met een opvallende reportage: een kijkje in de 'Duitse villa van Navalny'. Een verslaggever liet zeven minuten lang zien in welke "luxe villa" Navalny vorig jaar verbleef, toen hij herstelde van zijn vergiftiging met het zenuwgas novitsjok.

In de video zien we waar Navalny volgens de journaliste twee maanden woonde. "Een ruim appartement, twee banken, een tv, vers fruit op tafel", zo begint ze de rondleiding. Vervolgens zien we twee slaapkamers met terras, een keuken met een koffiezetapparaat en een selectie Nederlandse thee, een toilet, een bubbelbad en een zwembad.

De zeven minuten durende reportage is een verwijzing naar 'het Paleis van Poetin', een onderzoeksvideo die Navalny een dag na zijn arrestatie publiceerde over een villacomplex aan de Zwarte Zee. Volgens Navalny is dat paleis indirect eigendom van Poetin en heeft het een waarde van 1,3 miljard dollar. Poetin ontkent dat hij eigenaar is van het landgoed. Een vriend van de president, miljardair Arkady Rotenberg, heeft gezegd dat hij de bezitter van het paleis is.

In de reportage van Vesti Nedeli wordt Navalny ervan beschuldigd dat hij in Duitsland in luxe heeft geleefd. "Er is hier ook een toiletborstel", zegt de verslaggever verwijzend naar Poetin's toiletborstel van 700 dollar, dat een symbool werd bij de protesten afgelopen twee weekenden ter ondersteuning van Navalny. "Hij schittert alleen niet zo mooi".

'Een eigen toilet'

Volgens de Russische media heeft Navalny naar schatting 30.000 euro uitgegeven aan zijn verblijf van twee maanden in de villa in Freiburg. De vraag die centraal staat: "Hoe betaalt een werkloze blogger deze luxe villa?" De media beschuldigen Navalny ervan dat hij illegaal wordt gefinancierd door westerse inlichtingendiensten. Maar de oppositieleider en zijn teamleden zeggen dat alle donaties voor hun campagnes en corruptieonderzoek legaal zijn.

Het team zegt in reactie op de reportage dat er in werkelijkheid 15.000 euro voor zes weken huur is betaald. Die rekening zou betaald zijn door een goede vriend van Navalny, zakenman Jevgeni Tsjitsjvarkin.

Op social media wordt 'Navalny's Villa' bespot. "Een heel standaard Duits appartement. Ik mis het hele punt?", "Wow, de flat heeft zelfs een eigen toilet!" en "Een vreemde poging om Navalny aan te vallen met een inderdaad comfortabele, maar absoluut geen luxe flat", zijn veelgelezen reacties.

Volgens een vandaag gepubliceerde peiling van het onafhankelijke onderzoeksbureau Levada heeft een op de vier Russen Navalny's YouTube-onderzoek over het miljardenpaleis van Poetin bekeken. De teller staat inmiddels op 110 miljoen views.

17 procent van de respondenten zegt door de video minder positief tegenover Poetin te staan. Toch is bij meer dan driekwart van de ondervraagden de mening over Poetin niet veranderd - en een derde van de respondenten gelooft helemaal niets van Navalny's onderzoek.

Strafkolonie

De video over Navalny's villa komt een paar dagen nadat hij door een Moskouse rechtbank werd veroordeeld tot ruim tweeëneenhalf jaar in een strafkolonie. Een voorwaardelijke gevangenisstraf werd omgezet in een onvoorwaardelijke, omdat hij zich niet had gemeld bij de reclassering toen hij in Duitsland aan het herstellen was.

Komende vrijdag moet Navalny zich opnieuw in de rechtbank melden, vanwege belediging van een oorlogsveteraan. Die rechtszaak werd vorige week verdaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl