NOS Nieuws

'Duizenden zorgmedewerkers hebben bonus niet gekregen'

Een groep werkgevers, uitzendbureaus en zzp-belangenorganisaties heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers die nog geen coronabonus hebben ontvangen. Het meldpunt 'Zorgbonus gemist' is bedoeld om in kaart te brengen hoe groot die groep is.

"We vermoeden dat alleen al duizenden zzp'ers de zorgbonus nog niet hebben gehad", zegt Lex Tabak van SoloPartners, de belangenvereniging voor zzp'ers in de zorg." Naar schatting twee derde van de zorgorganisaties heeft de bonus niet voor derden aangevraagd.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de regeling snel is gemaakt en dat er daarom voor is gekozen om de verantwoordelijkheid voor de bonus bij zorgorganisaties te leggen. "De werkgever kan beoordelen of iemand bijzondere zorg heeft geleverd tijdens corona en er dus recht op heeft", zegt een woordvoerder. Ontevreden zorgmedewerkers moeten zich daarom bij hun eigen zorgorganisatie melden.

Een ander probleem is volgens het meldpunt de beroepenlijst. Een aantal beroepen is uitgesloten van de zorgbonus, tenzij een zorgorganisatie goed uitlegt waarom een persoon er wél recht erop heeft. "De ene werkgever is heel strikt met deze regel, de ander vroeg 'm voor iedereen aan. Dat is oneerlijk", vindt Tabak. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de beroepenlijst duidelijk genoeg.

Het meldpunt zegt verder dat zorgorganisaties soms bang zijn om de bonus voor iedereen aan te vragen. Als dat niet volgens de regels gebeurt, moeten organisaties de bonussen weer terugbetalen.

Eind november bleek desondanks dat er veel meer coronabonussen waren aangevraagd dan het kabinet had voorzien. Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben sommige organisaties de bonus voor alle medewerkers aangevraagd. "En soms kan je je afvragen of het terecht is, want er zitten bijvoorbeeld ook abortusklinieken of forensisch klinieken tussen", laat de woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl