Wekdienst 8/2
NOS Nieuws

Wekdienst 8/2: (Deel van) basisscholen weer open • Kabinet neemt besluit over avondklok

Goedemorgen! De meeste basisscholen gaan weer open nadat ze ruim zeven weken dicht zijn geweest en het demissionaire kabinet neemt een besluit over de avondklok.

Vandaag is het zwaarbewolkt met op veel plaatsen enige tijd (mot)sneeuw. Vooral in het oosten en zuidoosten kan 1 tot 3 centimeter nieuwe sneeuw vallen. De oostenwind is matig tot krachtig, op de Wadden nog hard. de middagtemperatuur ligt tussen -4 en -6 graden, maar het voelt aan als -10. Vanavond neemt de wind af en wordt het uiteindelijk grotendeels droog.

Weerplaza
Weerplaza

Rijkswaterstaat adviseert om niet de weg op te gaan. Moet het toch? Hier vind je het overzicht van afsluitingen en werkzaamheden. Check hier de winterdienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De meeste basisscholen gaan vandaag weer open, nadat ze ruim zeven weken dicht zijn geweest door de lockdown. Sommige scholen hebben vanwege het winterweer besloten om de deuren alsnog dicht te houden.
  • De commissie Joustra presenteert een rapport over de adoptiecultuur in Nederland. Eerder kwam al naar buiten dat er ernstige mistanden zijn ontdekt, bij de adoptie van baby's in de jaren 70, 80 en 90. De Nederlandse overheid zou structureel fouten hebben gemaakt. Vorige weken lekten er al delen van het rapport. Zo adviseert de onderzoekscommissie het kabinet om te stoppen met adopties uit het buitenland.
  • Vandaag komen de corona-kopstukken van het demissionaire kabinet en RIVM-baas Van Dissel bij elkaar om de knoop door te hakken over de avondklok. Het Catshuisoverleg ging zondag niet door vanwege het winterse weer. De avondklok loopt vooralsnog tot woensdagochtend 04.30 uur.

Wat heb je gemist?

Rijkswaterstaat en de NS raden allebei aan nog steeds aan om niet op pad te gaan. Op het spoor en de weg hebben reizigers nog altijd te maken met de gevolgen van het extreme winterweer.

Mensen die toch de weg op moeten, bijvoorbeeld voor een cruciaal beroep, wordt aangeraden de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.

Ook de NS raadt mensen nog aan als het kan hun reis uit te stellen. Het is de bedoeling de dienstregeling mondjesmaat weer op te starten, maar "wij kunnen op dit moment nog geen zekerheid geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie". "De situatie is heel onzeker, het kan van moment tot moment veranderen."

Lees vandaag verdere alle ontwikkelingen rond het winterweer hier in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Dit winterweer vraagt soms om wat creativiteit. Deze brandweerman in Almelo had gisteren daarom een sportieve oplossing tegen een pak sneeuw dat gevaarlijk boven een steegje hing:

Trefzekere brandweerman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl