Na het ongeluk in 2016 hing de vlag bij het ministerie van Defensie halfstok
NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt niemand voor fataal mortierongeluk in Mali

Het Openbaar Ministerie gaat niemand strafrechtelijk vervolgen voor het mortierongeluk in Mali waarbij de Nederlandse militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld in 2016 omkwamen.

Volgens een verklaring van het OM is de precieze oorzaak van de vroegtijdige ontploffing van de mortier niet met volledige zekerheid te achterhalen. Deskundigen kwamen tot verschillende conclusies.

"Om tot een strafbaar feit te komen waarvoor een of meerdere personen vervolgd kunnen worden, moet de oorzaak van de vroegtijdige ontploffing bekend zijn", zegt het OM. "Nu er geen oorzaak vastgesteld kan worden, kan dit strafrechtelijk niet aan iemand worden toegerekend."

Nabestaanden alsnog naar rechter

Advocaat Michael Ruperti, die de nabestaanden bijstaat, noemt de beslissing van het OM tegen het AD "onbegrijpelijk". De nabestaanden willen alsnog vervolging proberen af te dwingen via het gerechtshof.

"Omdat de precieze oorzaak van de ontploffing niet duidelijk is, kun je niet zeggen dat er helemaal niets strafbaars is gedaan", zegt Ruperti tegen het dagblad. "Deze munitie had nooit aangeschaft mogen worden en verscheept. De mensen die dat hebben gedaan, moet je opsporen."

"Ons leven staat al 4,5 jaar op zijn kop", zegt de moeder van Hoving tegen de krant. Ze zegt geen vrede te kunnen hebben met het besluit van het OM. "Elke keer worden wij geconfronteerd met die lege stoel. Als ik mijn kleindochter zie, denk ik vaak: zij zal Henry nooit leren kennen. Dat blijft heel confronterend."

Defensie schoot ernstig tekort

Eerder stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat Defensie ernstig tekort was geschoten bij het ongeluk met de 60-millimetermortier in Mali dat sergeant Hoving (29) en korporaal Roggeveld (24) het leven kostte. Oud-minister Hennis trad af naar aanleiding van die conclusies.

In 2019 bleek uit extra onderzoek dat de mortiergranaat nog meer gebreken had dan eerder bekend was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl