Sugawara schiet AZ topvier binnen met winnende goal in Emmen

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - AZ

AZ is de topvier binnengedrongen. De Alkmaarders hadden grote moeite met het dapper strijdende FC Emmen, maar uiteindelijk wist de ploeg van trainer Pascal Jansen de hekkensluiter van de eredivisie toch op de knieën te krijgen: 0-1.

Veelzeggend was dat de mee opgekomen rechtsback Yukinari Sugawara uiteindelijk de ban brak aan de Oude Meerdijk. Wat zijn ploeggenoten voorin ondanks vele uitgespeelde aanvallen maar niet lukte, kreeg de verdediger met een laag en hard schot twintig minuten voor tijd wel voor elkaar.

Sugawara had vlak na rust uit een moeilijke hoek ook al hard tegen de lat geschoten, nadat de ongelukkig spelende Albert Gudmundsson in de eerste helft de paal al had geraakt.

Schrikken

AZ had de hele wedstrijd veel balbezit en liet de ene na de andere aanval over het veld golven. Jesper Karlsson was een paar keer gevaarlijk van afstand, Gudmundsson leek te schrikken toen hij een mooie schietkans kreeg en Calvin Stengs had geen oog voor de vrijstaande Myron Boadu.

Zo maakte AZ het zichzelf onnodig moeilijk. "De juiste keuzes maken in de eindfase, daar blonken we ondanks de ruimte die we kregen vandaag niet in uit", analyseerde Jansen.

AZ-keeper Marco Bizot grijpt in voordat Michael de Leeuw bij de bal kan

Hoewel Emmen grote delen van de wedstrijd met de rug tegen de muur stond, was de thuisploeg bij de spaarzame uitbraken meteen gevaarlijk. Caner Cavlan kreeg op slag van rust de beste kans, maar Oranje-international Marco Bizot ranselde de bal uit de korte hoek.

Doordat Feyenoord zondag niet in actie komt, staat AZ zeker een week op de vierde plek. Emmen blijft laatste, met nu al negen punten achterstand op de vijftiende plek.

'Geven niet op'

Keeper Michael Verrips en spits Paul Gladon gaven Emmen volgens trainer Dick Lukkien zichtbaar nieuw elan, maar ook twee debutanten konden de vijftiende nederlaag van het seizoen niet voorkomen.

"We geven niet op", aldus Lukkien, die nog niet aan mogelijke degradatie wil denken. "We hebben de bodem al geraakt, een aantal weken geleden tegen Heracles (4-0 verlies, red.). Ik vind dat we nu wel oké gaan voetballen."

Kijk hieronder naar de reacties van Dick Lukkien en AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners.