Minister De Jonge van Volksgezondheid bij het debat over het GGD-lek
NOS NieuwsAangepast

De Jonge wil opmerkingen over GGD-lek rechtzetten, 'had het anders moeten zeggen'

Minister De Jonge van Volksgezondheid erkent dat hij vorige week in het vragenuur aan de Tweede Kamer verkeerde informatie heeft gegeven. "Ik wil mijn antwoorden op drie punten rechtzetten", zo zegt de minister bij het begin van het debat.

De minister heeft vorige week dinsdag onder meer gezegd dat de GGD continu de privacy controleert. Het blijkt steekproefsgewijs te gebeuren. "Dat had ik anders moeten zeggen." Ook dacht de minister dat het systeem voldeed aan de zogenoemde NEN-norm, een standaard voor techniek. "Ik had duidelijker moeten zijn. Het bleek alleen voor de software te gelden en niet bij de organisatie".

Ook heeft hij de Tweede Kamer voor het hoofd gestoten met zijn opmerking: "Iemand die echt kwaad in de zin heeft, daar is geen kruid tegen gewassen." De Jonge vindt dat hij niet had moeten doen alsof er geen oplossing was en dat alleen de datadieven verantwoordelijk waren voor het lek.

Te koop

De minister kreeg vandaag stevige kritiek over zijn nonchalante reactie op het GGD-datalek. Vorige week werd bekend dat medewerkers van de dienst toegang hadden tot privégegevens van mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus. Een onbekend aantal gegevens is te koop aangeboden. Criminelen kunnen dergelijke gegevens gebruiken voor bijvoorbeeld internetfraude.

De Jonge noemt de GGD-lek ernstig en betreurt de situatie. "Het raakt ook het vertrouwen van burgers in het testbeleid."

Minister De Jonge in GGD-datalekdebat: 'Ik wil drie punten rechtzetten'

De minister vindt dat hij eerder had moeten reageren op interne signalen dat er problemen waren met de privacy van de GGD-systemen. In juli waarschuwden GGD-medewerkers hier al voor en later verschenen er in verschillende media berichten over.

De Jonge is dankbaar voor de meldingen van verslaggever Daniël Verlaan van RTL Nieuws, waardoor de zaak echt aan het rollen kwam. Maar hij zegt dat ook zonder deze media-aandacht er vanaf november werd gewerkt aan een verbeterplan.

Zelf aan de slag

"Ik geef toe dat het eerder had gemoeten", zegt hij naar aanleiding van de kritiek uit de Kamer. Maar het ministerie ging ervan uit dat de GGD zelf aan de slag was gegaan met de signalen over onveilige systemen. Het ministerie heeft vooral met de GGD gesproken over het opschalen van het bron- en contactonderzoek, en niet over de systeemveiligheid.

Er is een speciaal nummer opengesteld voor mensen met vragen over hun mogelijk gestolen gegevens. De GGD gaat mensen bellen waarvan zeker is dat hun gegevens gestolen zijn. Het is nog niet duidelijk hoe groot die groep is.

Extra geld voor waakhond

De Tweede Kamer wil ook dat er extra geld komt voor de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, die moet toezien op het gebruik van persoonsgegevens. Op dit moment is er één persoon die een dag per week bezig kan zijn met het opsporen van datalekken.

Het ziet er niet naar uit dat dit extra geld nog in deze kabinetsperiode wordt geregeld. Het kabinet is demissionair en kan alleen besluiten nemen over zeer belangrijke onderwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl