NOS NieuwsAangepast

Zo gaan de basisscholen weer open: mondkapjes, vaste groepen en quarantaineregels

  • Laura Steenbeeke & Carmen Dorlo

    redacteuren

  • Laura Steenbeeke & Carmen Dorlo

    redacteuren

De praktische richtlijnen die gaan gelden als de basisscholen opengaan vanaf 8 februari zijn bekendgemaakt. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ze samen met vertegenwoordigers van leraren, schoolleiders en schoolbesturen opgesteld.

Zo worden mondkapjes geadviseerd voor sommige leerlingen en onderwijspersoneel, zijn er speciale regels over het halen en brengen van de kinderen en moeten er quarantaineregels komen voor leraren en leerlingen.

"Het is heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen", zegt minister Slob. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is dit ook verantwoord, aldus de minister. "De risico's zijn beperkt. Tegelijkertijd snap ik ook dat er leraren zijn die zich zorgen maken om hun gezondheid. Daarom nemen we extra maatregelen om verspreiding te voorkomen. Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen."

De nieuwe richtlijnen van het ministerie van Onderwijs worden de komende uren omgezet in protocollen door de PO-Raad, de koepel voor het basisonderwijs. Dat worden een soort gedetailleerde handboeken voor basisscholen die waarschijnlijk later vandaag online komen.

De PO-raad is blij met de richtlijnen, maar hoopt dat er genoeg tijd is om alles te regelen voor komende maandag. "Het is heel erg krap", zegt voorzitter Rinda den Besten op NPO Radio 1. "Daarom zijn we blij dat minister Slob heeft gezegd dat scholen morgen en overmorgen geen afstandsonderwijs hoeven te verzorgen als ze die tijd nodig hebben om klaar te kunnen staan voor maandag. Dat helpt."

Antwoorden

Vakbond CNV Onderwijs vindt het fijn dat er nu duidelijkheid is over de richtlijnen, na de wisselende geluiden van de afgelopen dagen. "We hadden veel vragen, nu zijn er ook antwoorden. Natuurlijk zijn de risico's nooit nul. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt de risico's beperkt zijn", zegt voorzitter Daniëlle Woestenberg. Ook vroeg de bond om aanvullende maatregelen te nemen voor de bovenbouw, die zijn er nu.

Wat niet kan, dat kan niet, en geen enkele school is aan het onmogelijke gehouden.

Daniëlle Woestenberg, CNV Onderwijs

De voorzitter roept de gemeente en lokale GGD's op om te helpen. "Er ligt voor veel scholen nog een flinke puzzel om in overleg met de medezeggenschapsraad de vertaalslag te maken naar de praktijk op school."

Vooral de richtlijnen voor groep 7 en 8 "brengen logistiek veel mee". "Als dat niet deze week lukt, neem dan ook na het weekend de ruimte. Wat niet kan, dat kan niet, en geen enkele school is aan het onmogelijke gehouden."

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) noemt het maatwerk achter de maatregelen noodzakelijk. "Het zijn draconische maatregelen, maar minder kan ook niet." Ook hoopt de vereniging dat leraren voorrang krijgen bij vaccineren.

Geen verplichte test

Eerder vandaag werd al bekend dat het testen van kinderen na een besmetting in de klas niet verplicht wordt. Daar was veel aandacht voor op sociale media. Wel moeten schoolkinderen die niet worden getest nog vijf dagen extra in quarantaine.

Een petitie 'Tegen het op corona testen van kinderen op school' is inmiddels al meer dan 70.000 keer ondertekend. Ook gaat er een voorbeeldbrief rond op sociale media die ouders aan de school kunnen geven om te kennen te geven dat ze niet willen dat hun kind getest wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl