NOS Nieuws

Basisscholen open en afhalen in winkels, dit zijn de maatregelen voor komende tijd

De lockdown wordt bijna helemaal verlengd tot minstens 2 maart, zei demissionair premier Rutte in de persconferentie. Wel veranderen, zoals al bekend was geworden, twee dingen. De basisscholen en kinderopvang gaan weer open en bij winkels kunnen vooraf bestelde producten worden afgehaald.

Basisscholen en kinderopvang

Basisscholen en de kinderopvang mogen vanaf 8 februari weer open. Sinds half december zijn ze dicht. Rutte noemt het een belangrijk besluit voor ongeveer 450.000 kinderen in de opvang en 1,5 miljoen kinderen in het primair onderwijs en ook hun meesters en juffen.

Wel gaat er intensiever getest worden en komt er bron- en contactonderzoek. "Bij een positieve test van een kind gaat de hele klas of groep in quarantaine en laat zich testen op dag vijf", stelt hij. De buitenschoolse opvang blijft gesloten.

Winkels

Winkels gaan vanaf 10 februari open voor het afhalen van bestellingen. Bestellen kan vooraf online of telefonisch. "Het afhaalpunt is buiten en dit kan alleen als je een bepaald tijdsslot is gegeven", zei Rutte. Je moet de bestelling alleen afhalen. Ook moet er minimaal vier uur zitten tussen bestellen en afhalen, "om funshoppen tegen te gaan".

Op 17 december zijn alle niet-essentiële winkels gesloten. Op dit moment is er al een aantal winkels open voor afhaal. Het gaat om onder meer doe-het-zelfzaken, eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops. Hetzelfde geldt voor bibliotheken.

Veel maatregelen ongewijzigd

En verder verandert er weinig. Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team om advies over het hele pakket aan maatregelen, inclusief de avondklok. Dat advies wordt eind deze week verwacht.

In ieder geval tot 1 maart blijven middelbare scholen en MBO, HBO en WO dicht, met uitzonderingen voor kwetsbare leerlingen en studenten. Ook kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen, examens en tentamens in de instellingen plaatsvinden.

Musea, theaters, bioscopen, concertzalen, casino's, muziekscholen, monumenten en vergelijkbare locaties blijven dicht. Dat geldt ook voor dierentuinen en pretparken en voor sportscholen, zwembaden en sauna's. De horeca is alleen open voor het afhalen van bestellingen.

Het kabinetsadvies blijft om thuis niet meer dan één persoon van 13 jaar of ouder te ontvangen en maximaal eens per dag ergens op bezoek te gaan. Het kabinet roept op om thuis te werken behalve als werk echt niet thuis gedaan kan worden, en het openbaar vervoer alleen voor strikt noodzakelijke reizen te gebruiken.

Voor buitenlandse reizen geldt het advies om dat alleen te doen bij "ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is".

En natuurlijk blijven de hygiëneregels gelden en moet er nog steeds 1,5 meter afstand gehouden worden.

Nog even op een rij wat er hetzelfde blijft:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl