NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters: als avondklok wordt geschrapt, dan wel definitief

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben aan het kabinet duidelijk gemaakt dat ze een helder besluit willen van het kabinet over de avondklok. "Je kunt er niet mee stoppen en hem dan een paar weken later weer van stal halen", zei voorzitter Bruls na een overleg met onder anderen de ministers Grapperhaus en De Jonge.

De avondklok loopt af in de vroege ochtend van volgende week woensdag, 10 februari. Of de maatregel wordt verlengd wordt waarschijnlijk pas in de week duidelijk, maar Haagse bronnen meldden in in het weekend dat het kabinet dat in principe niet van plan is.

Maandag wilden kabinetsleden niet op de beslissing vooruitlopen, en ook Bruls wil er niet over speculeren. "Maar als er geen helder besluit komt, dan wordt het voor het draagvlak en de naleving heel lastig", zei hij. "Het moet geen op-en-neer-beleid worden."

Bruls: 'Als avondklok wordt geschrapt, dan wel definitief'

Niet ontevreden

Veel burgemeesters waren aanvankelijk sceptisch over de invoering van de avondklok, maar Bruls is nu, na anderhalve week, niet ontevreden. "De maatregel heeft op de meeste plaatsen wel gewerkt. Meestal was het te handhaven."

Over het plan om meer winkels volgende week open te laten gaan voor het afhalen van bestellingen hebben de veiligheidsregio's twijfels. "Die regel gaat qua uitvoerbaarheid best wel veel onduidelijkheid geven", zei Bruls. "Bij verwarring is het heel lastig controleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl