RIVM: twee derde van besmettingen komt nu door besmettelijker 'Britse variant'
De afgelopen week is het aantal coronabesmettingen volgens het RIVM met 20 procent gedaald naar 28.628. Tienduizenden mensen minder lieten zich testen, waardoor het percentage positieve testen nauwelijks terugliep: van 11,7 naar 11,4 procent. Het RIVM stelt dat het de goede kant zou opgaan met de epidemie, ware het niet dat nieuwe, besmettelijker varianten van het virus "roet in het eten gooien".
Het instituut schat op basis van modellen dat het bij twee derde van de besmettingen inmiddels om de variant gaat die in Groot-Brittannië en Ierland voor een grote druk op de ziekenhuizen zorgt. Er is al een aantal weken feitelijk sprake van twee epidemieën in Nederland, met verschillende kenmerken.
Naast de Britse zijn er nog drie andere varianten van het virus in Nederland aangetroffen: de Zuid-Afrikaanse (inmiddels 23 keer in Nederland gevonden) en twee Braziliaanse (twee keer gevonden).
Die nieuwe varianten kennen een hoger reproductiegetal; bij de Britse gaat het volgens de laatste berekeningen zelfs om een 'R' van 1,28. Dat betekent dat 100 mensen met corona, 128 anderen infecteren.
Gecombineerde 'R'
Gecombineerd met een lager reproductiegetal voor de klassieke variant komt het RIVM op een gecombineerde 'R' voor alle varianten van 0,97 op 15 januari; nog maar net onder de 1 dus. Bij een reproductiegetal onder de 1 daalt het aantal zieke mensen.
Weliswaar daalde het aantal gevonden besmettingen de afgelopen weken, maar met 164 besmettingen op de 100.000 inwoners zit Nederland volgens het RIVM nog steeds in de "ernstige fase" van de epidemie. En de situatie blijft zorgelijk, zegt Aura Timen, hoofd Infectieziektenbestrijding van het RIVM: "Onze modellen laten duidelijk zien dat het aantal besmettingen weer gaat stijgen, afhankelijk van de ontwikkeling van de Britse variant. Ook de opening van de basisscholen zal zeker leiden tot meer besmettingen en meer opnames in het ziekenhuis en op de IC."
Er werden de voorbije week 1216 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 166 minder dan in de zeven dagen daarvoor. Van alle covidpatiënten op verpleegafdelingen kwamen er 254 op de IC terecht, 10 meer.
Effect avondklok nog onduidelijk
Volgens het RIVM is de daling in het aantal positieve tests een gevolg van de genomen maatregelen. Het effect van de avondklok die 23 januari inging is nog niet duidelijk.
Het aantal mensen dat zich laat testen nam steeds verder af naar 208.000. Dat waren er 60.000 minder dan een week eerder, een daling van 22 procent Dit kan er volgens het RIVM op duiden dat mensen met milde klachten zich minder vaak hebben laten testen. Maar het kan ook zijn er gewoon minder mensen met klachten zijn. Het is niet te zeggen of de affaire rond het lekken van privacygegevens bij de GGD een rol heeft gespeeld.
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3592 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 324 meer dan gisteren. Dat is lager dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4090 mensen positief getest werden.
83 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 83 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 27. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 64 doden per dag, tegen 73 doden per dag een week eerder. Drie weken geleden lag het gemiddelde nog op 105 doden per dag.