Voorraden in kledingwinkels: ook retailers ervaren stress door de coronacrisis
NOS NieuwsAangepast

Noodlijn voor mkb'ers: 'Een luisterend oor lucht op'

De druk op ondernemers neemt toe. Ondernemersorganisaties ontvangen talloze mails en telefoontjes van ondernemers die kampen met fysieke en mentale klachten.

Een hulplijn voor het midden- en kleinbedrijf moet hen helpen om in ieder geval hun hart te luchten, zeggen Ondernemend Nederland (ONL) en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Vanaf vandaag zitten daarvoor vijf dagen per week twintig vrijwilligers klaar voor een praatje.

"Een ondernemer heeft graag de regie. Maar in deze tijd kan dat niet. Dan helpt een luisterend oor", aldus mede-initiatiefnemer en directeur van het IMK Michiel Hordijk. Tijdens de financiële crisis in 2008 kwam zijn eigen bedrijf in een neerwaartse spiraal, "harder dan hij bevatten kon". Hulp vond hij bij een mede-ondernemer die de tijd voor hem de nam en naar hem luisterde. "Alleen dat al luchtte op."

'Mond dicht en luisteren'

Sinds vandaag zit Hordijk dus aan de andere kant van de lijn en spreekt hij soms wanhopige ondernemers uit allerlei branches. De klachten die hij tegenkomt variëren van somberheid tot fysieke klachten en het niet weten hoe zakelijke worstelingen met het gezin kunnen worden besproken. "De stress voor sommige mensen duurt nu al zo lang en is door de lockdown erger geworden. Dat is ze in het lijf gaan zitten", zegt Hordijk, die benadrukt dat hij geen psycholoog is maar een ervaren coach voor ondernemers.

Volgens Hordijk zijn de mensen die hem bellen grofweg te verdelen in twee groepen. "Een deel heeft behoefte om zijn verhaal kwijt te kunnen zonder dat ik direct een oplossing aandraag. Echt je mond dicht doen en luisteren dus. Het andere deel zoekt juist inhoudelijke hulp en een oplossing voor het probleem, voor zover die er is."

De telefonische hulplijn is te bereiken op 088-9990000 en is bedoeld voor mensen met een doorgaans gezonde mentale staat, zegt Hordijk. De lijn is niet bedoeld voor juridische of praktische ondersteuning en als er psychische problemen zijn wordt doorverwezen naar de huisarts of de zelfmoordpreventielijn 113. Daarnaast heeft de Kamer van Koophandel (KVK) een advieslijn voor praktische zaken.

Ondernemers die bellen naar de hulplijn kunnen in ieder geval terecht voor één gesprek. "Wil je er meer dan is daar een apart traject voor, dat wordt ondersteund door de overheid. Dan kan je bijvoorbeeld gerichter met een coach aan de gang."

Nasleep

De organisatie verwacht aanvankelijk tientallen telefoontjes per dag te beantwoorden en denkt in ieder geval de rest van dit jaar bereikbaar te zijn. "En als het moet, kunnen we ook opschalen", zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland. "Alles wordt gedaan door vrijwilligers; vaak zelf ondernemers die goed aanvoelen wat er nodig is."

De schade is niet zomaar ingehaald, denken de initiatiefnemers van de hulplijn. Zij verwachten er daarom ook na de lockdown mee door te gaan. "De crisis is nog volop bezig, de vooruitzichten zijn nog steeds somber. En als ondernemers weer open gaan, zullen zij zich ook afvragen of ze dat nog wel kunnen. Velen hebben schulden opgebouwd. Wij verwachten nog een lange nasleep."

Heb jij hulp nodig?

Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl