NOS Voetbal

Furieuze eerste helft bezorgt gepassioneerd Feyenoord ruime zege op PSV

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PSV

Een ontketend Feyenoord heeft de topper van PSV gewonnen (3-1). Ook al raakten de Rotterdammers de laatste weken ver achterop in de titelstrijd, ze speelden zondagmiddag in De Kuip met de passie alsof ze nog vurig in het landskampioenschap geloven.

Aanvoerder Steven Berghuis vertelde vrijdag aan de pers dat de spelersgroep na drie competitienederlagen op rij nog honderd procent achter trainer Dick Advocaat stond. En het bleef niet bij woorden.

Zelf maakte Berghuis de mooiste, na een klein halfuur spelen. Vanaf de rechterkant trok de linkspoot naar binnen, waarna zijn verwoestende uithaal via de binnenkant van de paal tegen de touwen sloeg. Die 2-0 leek eigenlijk al de genadeklap voor PSV, dat moest winnen om in de titelrace de druk op Ajax te houden.

Bevlieging Geertruida

Zonder creativiteit en doortastendheid richtte PSV echter bar weinig uit met het vele balbezit. De openingstreffer van Mark Diemers, al na acht minuten, leek na een sterk begin van de Eindhovenaren nog uit de lucht te vallen. Nadat Lutsharel Geertruida met een bevlieging langs twee tegenstanders was geflitst, schoof Diemers diens voorzet onder Yvon Mvogo door.

De keeper van PSV herstelde zich een paar minuten later met een knappe redding toen Bryan Linssen vrij voor hem opdook, maar was volstrekt kansloos op het hoogstandje van Berghuis en stond aan de grond genageld toen Linssen even later de buitenspelval ontweek en met een fraai stiftje de ruststand op het bord zette.

Bryan Linssen verschalkt Yvon Mvogo met een stiftje

En als PSV dan eens gevaarlijk werd, was daar steeds weer keeper Nick Marsman die zijn mannetje stond. Zo had de stand-in voor de geblesseerde Justin Bijlow in de eerste helft een cruciale redding op de poging van Eran Zahavi om de aansluitingstreffer te maken en onderscheidde hij zich in de tweede helft op pogingen van onder anderen Donyell Malen en invaller Mohamed Ihattaren.

Enkel op een kopbal van Ibrahim Sangaré moest Marsman het antwoord schuldig blijven, toen de Ivoriaan een scherp aangesneden vrije trap van Philipp Max het laatste zetje gaf.

Niets te halen

Maar ook al waren er op dat moment nog 35 minuten te spelen, het was zo'n dag waarop voor PSV eigenlijk al heel snel was gebleken dat er niets te halen viel in de fraai met spandoeken versierde Kuip.

Vooraf werd de januarimaand door de kenners voor PSV als oogstmaand gezien. Het strenge regime van Roger Schmidt zou zich uitbetalen in een fittere en bredere selectie dan de concurrentie, waarmee het overvolle speelschema met vertrouwen tegemoet kon worden gezien.

Bekijk hieronder de reacties van Dick Advocaat, Steven Berghuis, Roger Schmidt en Denzel Dumfries:

Zes duels later heeft PSV acht verliespunten opgelopen, terwijl Ajax met kleine overwinningen steeds verder uit beeld raakt. In de beker kwamen de Eindhovenaren tegen eerstedivisionist FC Volendam met de schrik vrij.

Nog meer schade

Feyenoord liep nog meer schade op in de eredivisie, maar deze cruciale zege biedt Advocaat in zijn laatste jaar wel weer een reëel perspectief zijn rijke carrière als clubtrainer af te sluiten met een eervolle tweede plaats.

Koploper Ajax gaat later op de middag op bezoek bij AZ. Bij winst staan de Amsterdammers zeven punten voor op PSV, de Alkmaarders kunnen zich op hun beurt met een zege mengen in de strijd om plek twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl