NOS

Met FC Utrecht - AZ kwam een einde aan het eredivisiejaar 2020. Een inhaalwedstrijd, waarin AZ voor de zoveelste keer de winst uit handen liet glippen. Zoals ze eind april de weg naar een mogelijke landstitel uit handen voelden glippen, toen de KNVB de competitie per direct stop zette vanwege de coronapandemie.

Voor de Alkmaarders was 2020 een rampjaar. Voor hen kan 2021 niet snel genoeg beginnen, ook al begint het jaar meteen met toppers tegen PSV, Feyenoord en Ajax.

"AZ gaat nog meedoen om de titel", zegt Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. "Ze geven doelpunten weg, ze geven voorsprongen weg, maar ze spelen gewoon goed voetbal."

'Er is te veel middelmaat bij Ajax'

Voorlopig staan ze wel zeven punten achter koploper Ajax. Maar bij Ajax hebben ze hun eigen zorgen. Zo sloten de Amsterdammers woensdagavond het jaar af met een teleurstellende 1-1 tegen Willem II.

"Ajax heeft niet de beste decembermaand uit de historie. Willem II deed het goed, maar toch zijn er weer persoonlijke fouten nodig voor het doelpunt", geeft Van Hooijdonk de voorzet. "André Onana zag er niet geweldig uit, Daley Blind stapte verkeerd in, maar vooral Perr Schuurs verdedigt niet goed."

Ibrahim Afellay: "Schuurs heeft de mazzel dat hij mag blijven staan. Maar aan het einde van de rit moet de directie wikken en wegen en dan gaan ze toch op zoek naar een betere."

'Ajax mist creativiteit'

"Ajax is niet beter dan vorig jaar", vindt Theo Janssen. "Kudus maakte misschien het verschil toen hij speelde. Maar Promes is niet in vorm, Tadic ook niet. En dus mist de ploeg creativiteit."

Van Hooijdonk: "Niet zo gek als je je beste speler verkoopt aan Chelsea."

Afellay is het daar roerend mee eens: "Donny van de Beek heeft zijn transfer te danken aan Hakim Ziyech. Nu is er bij Ajax te veel middelmaat. Dan moet je doorselecteren."

Tadic, Antony, Tagliafico en Gravenberch zijn de spelers die volgens de kenners thuishoren in de Europese top. Maar wat Ajax ontbeert:

"Een creatieve nummer tien, die kunnen ze heel goed gebruiken", vindt Janssen. "Als Ajax een fase zoals nu doormaakt in januari, dan staan ze straks zes of zeven punten achter."

"Ajax zal 6, 7 spelers moeten vervangen als ze hun ambities om aan te haken bij de Europese top, waar willen maken", aldus Kees Jansma.

'PSV is zeker favoriet tegen Ajax'

De eerste wedstrijd na de korte winterstop is meteen Ajax-PSV op zondag 10 januari. Van Hooijdonk verheugt zich erop: "Voor mijn gevoel stond Ajax de hele tijd een stukje voor, maar PSV is er stiekem naartoe geslopen. En nu zijn ze misschien zelfs favoriet."

Afellay: "Op dit moment is PSV favoriet. Zeer zeker. Ze hebben meer power én ze ruiken bloed."

Afellay ziet PSV als favoriet tegen Ajax: 'Meer power en ruikt bloed'

Lang was er de kritiek op het wisselbeleid PSV-trainer Roger Schmidt. Maar het zou zomaar kunnen dat zijn uitvoerige roulatiesysteem straks zijn vruchten gaat afwerpen.

"We hebben genoeg spelers gezien", grapt Van Hooijdonk.

"En dat heeft goed uitgepakt", vult Jansma aan.

"We hadden toch ook verwacht dat het steeds beter zou gaan bij PSV", aldus Janssen. "Schmidt heeft tijd nodig gehad. Ze spelen nu anders dan vorig jaar, vooral in de aanval. De spitsen zwerven overal en dat zorgt voor verrassing. Zij hebben echt een leuke ploeg om naar te kijken."

Afellay heeft het laatste woord: "PSV kan volgens mij nog veel beter dan ze nu doen. Het verval tussen de eerste en tweede helft is wel heel groot. Als dat stabieler wordt, dan zijn ze voor mij favoriet voor de titel."

Feyenoord moet hopen dat de Jørgensen van 2017 terugkeert

En wat kan Feyenoord? In de afgelopen maanden waren de Rotterdammers vooral wisselvallig. Een paar dagen na de eerste nederlaag in Arnhem tegen Vitesse volgde woensdag een klinkende thuiszege op Heerenveen met een hattrick van Bryan Linssen.

"Een zwaluw maakt nog geen zomer", waarschuwt Afellay. "Hartstikke leuk voor die jongen, ik hoop dat er meer komen. Maar je moet er toch niet aan denken dat hij een half jaar zonder doelpunten in een volle Kuip had moeten spelen..."

Janssen, die Linssen meemaakte bij Vitesse, is het daar niet mee eens: "Ik denk dat hij het publiek ook wel nodig heeft. Het Feyenoord-publiek had hem naar een hoger niveau kunnen tillen."

Jansma: "Hij heeft een onverbeterlijk goede instelling, die past bij deze club."

Dat Linssen begint te scoren is prettig. Maar voor de titelrace is meer nodig, weet Van Hooijdonk. "Natuurlijk hoop je van een speler, dat hij terugkomt: de Jørgensen van 2017."

Janssen heeft een verrassende analyse van de tegenvallende Deense spits: "Als scout van Vitesse ben ik wel eens bij hem gaan kijken in Denemarken. Toen was hij echt goed. Maar wel als nummer tien achter een diepe spits. Ik denk dat hij helemaal geen target man is."

Afellay: "Ik vind Cody Gakpo geweldig. En dat kan weleens het verschil maken"

Maar wie staat in mei met de schaal in handen?

Afellay: "PSV. Donyell Malen groeit naar zijn topvorm. Ik vind Cody Gakpo geweldig. En dat kan weleens het verschil maken."

Jansma: "Ik blijf toch bij Ajax."

Van Hooijdonk: "Ik ook: Ajax.

Janssen: "Toch Ajax. En Vitesse kan ook gewoon meedoen, hè. Die hebben de topwedstrijden al gehad."

En welke clubs zullen dit seizoen degraderen?

Janssen: "Ik vrees voor ADO en Emmen."

Afellay: "Ik heb vertrouwen in Emmen, ik denk dat ADO en VVV degraderen."

Van Hooijdonk: "Dat denk ik ook. ADO en VVV."

Jansma, die in het recente verleden nog een adviseursrol vervulde bij ADO Den Haag, kiest eieren voor zijn geld? "Wat ik denk, dat zeg ik niet."

Kijk hieronder naar de Korte Corner, waarin Marcel van Roosmalen op geheel eigen wijze afscheid neemt van het rampjaar 2020. En geniet vervolgens van de tien mooiste doelpunten van de afgelopen maanden.

STER reclame