FC Utrecht bezorgt AZ in blessuretijd nieuwe kater (2-2)

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - AZ

AZ is er niet in geslaagd een toch al roerig 2020 met een zege af te sluiten. Op bezoek bij FC Utrecht kwamen de ambitieuze Alkmaarders, mede door een tegentreffer in de derde minuut van de blessuretijd, niet verder dan 2-2.

In Alkmaar zijn ze dit seizoen ervaringsdeskundigen in het weggeven van een gunstige uitslag, met teleurstellingen tegen onder meer Fortuna Sittard, Sparta, VVV, ADO, FC Groningen en Rijeka. Wat dat betreft kwam de domper in Utrecht niet als een donderslag bij heldere hemel, maar dat maakte het late gelijkspel er niet minder teleurstellend om.

Net als in veel - zo niet alle - van bovengenoemde wedstrijden was AZ in Utrecht de bovenliggende partij. In de eerste twintig minuten waren de bezoekers gevaarlijk via Jesper Karlsson en AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners, die centraal in de defensie speelde, maar tot tweemaal toe had de uitblinkende Utrechtse doelman Eric Oelschlägel een antwoord.

Elia opent score

Na een half uur spelen was het vervolgens de thuisploeg die de score opende, via Eljero Elia. Mark van der Maarel stuurde de aanvaller diep met een bal over de AZ-defensie, waarna Elia doelman Marco Bizot omspeelde en de bal in het doel schoot: 1-0.

Eljero Elia is de gevierde man

Ook na rust kreeg AZ puike kansen, via weer Karlsson en Myron Boadu, maar tot tweemaal toe kwam Oelschlägel als winnaar uit de strijd.

Gelijkmaker vanaf de stip

In de 64ste minuut was de Duitse keeper echter kansloos toen Teun Koopmeiners mocht aanleggen vanaf elf meter, na een handsbal van Simon Gustafson in het strafschopgebied: 1-1.

Teun Koopmeiners heeft AZ zojuist op 1-1 gezet

Toen Calvin Stengs zeven minuten voor tijd, na een goede kapbeweging, met rechts raak schoot voor de 1-2 leek AZ er alsnog met de drie punten vandoor te gaan.

Helemaal toen de bezoekers in de slotfase een paar keer nadrukkelijk zwijnden, met onder meer een bal die door Koopmeiners van de lijn werd gehaald en een scrimmage-situatie die net geen doelpunt opleverde.

Dalmau slaat toe

Maar in de derde minuut van de blessuretijd sloeg het noodlot alsnog toe. Invaller Adrián Dalmau schoot uit de draai de 2-2 binnen en bezorgde AZ opnieuw een kater in een turbulent verlopen jaar.