NOS Nieuws

Hoogwater zorgt voor natte voeten in België, ook in Nederland stijgt waterpeil

  • EPA
    In Mery, bij Luik, is een zijrivier van de Maas buiten haar oevers getreden
  • AFP
  • EPA
    Deze camping in Mery houdt het niet droog

Hoogwater heeft op meerdere plaatsen in België voor overlast gezorgd. Door regenval en smeltwater uit de Ardennen stijgt het waterpeil van verschillende rivieren. In de Waalse provincies Luik en Henegouwen staan kelders blank. Ten zuiden van Luik zijn enkele huizen onder water gelopen.

In Wichelen, bij Gent, is een nooddijk gebouwd. Daar speelt het probleem dat rivier de Bosbeek niet langer kan uitmonden in de Schelde, vanwege de hoge waterstand als gevolg van springtij. De crisisdiensten hebben een zogeheten gemeentelijke noodfase afgekondigd. Wegen zijn afgesloten en water wordt uit de rivier weggepompt door de brandweer.

Volgens de Wichelse burgemeester Kenneth Taylor stond het water van de Schelde vanochtend "bij wijze van spreken amper één centimeter onder de dijkrand". Volgens hem is de dijk nu voldoende opgehoogd.

In Geraardsbergen, ten westen van Brussel, is een noodnummer geactiveerd nadat enkele weilanden zijn ondergelopen. In Belgisch-Limburg zijn wandel- en fietspaden afgesloten.

Het waterpeil lijkt nog tot zeker zondag te stijgen, als gevolg van nieuwe buien en smeltende sneeuw. Er dreigen vooralsnog geen huizen in Vlaanderen onder water te lopen, zegt een woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij tegen Het Laatste Nieuws. "Al is het nooit uitgesloten dat bijvoorbeeld de riolering overloopt."

Overlast in Limburg

De hoge waterstand van de Maas zorgt ook in Nederland voor lichte overlast. Uit voorzorg zijn een aantal natuurgebieden afgesloten voor publiek. De veerdienst Vierlingsbeek-Bergen ten noorden van Venray is uit de dienst gehaald. De Roer bij Roermond is buiten zijn oevers getreden en dat heeft overstromingen van weilanden veroorzaakt, schrijft L1.

Zo zag het hoogwater er vandaag uit:

  • ANP
    De Maas bij Eijsden
  • ANP
    De Maas bij Eijsden
  • ANP
    Deze ganzen in Maastricht konden nog wel oversteken
  • ANP
    Natte weilanden bij Roermond

Bij Roermond raakten vijf duwbakken met grind op drift. De schepen dreven geruime tijd stuurloos rond. Rijkswaterstaat heeft de vijf bakken weer kunnen zekeren.

Iets noordelijker, ten zuiden van Nijmegen, is de keersluis in het Maas-Waalkanaal afgesloten vanwege het stijgende water. Elders zijn stuwen geopend en schotbalken geplaatst.

Waterstand Rijn stijgt

Ook de waterstand van de Rijn stijgt. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier als gevolg van flinke regenval in Duitsland volgende week de hoogste stand in drie jaar bereikt. Er is code geel afgegeven. Met name de komende twee dagen zal het waterpeil sterk stijgen.

Waarschijnlijk lopen de uiterwaarden onder, maar er is volgens het agentschap geen reden tot zorgen. Boeren in het gebied houden uit voorzorg hun vee binnen.

In Duitsland kampt met name de deelstaat Hessen met overstromingen. Gisteren liep het historische stadje Büdingen, bij Frankfurt am Main, onder water. De problemen zullen daar tot zeker maandag aanhouden, schrijft de Hessenschau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl