Op 10 januari 2018 bereikte de Rijn bij Lobith een stand van 14,64 meter boven NAP
NOS Nieuws

Rijn bereikt volgende week mogelijk hoogste stand in drie jaar

Tussen 3 en 6 februari bereikt de Rijn bij het Gelderse Lobith een waterstand van tussen de 14 en 15 meter boven NAP, verwacht Rijkswaterstaat. Dat komt door flinke regenval in Duitsland en vanwege smeltende sneeuw. Sinds januari 2018 heeft het water er niet meer zo hoog gestaan.

Ondanks de hoge waterstand maakt Rijkswaterstaat zich nog geen zorgen. Waarschijnlijk lopen de uiterwaarden onder. Boeren in het gebied houden daarom uit voorzorg hun vee dat er graast binnen.

Op verschillende plekken bij de Nederrijn en Lek zijn de stuwen opengezet om het waterpeil beheersbaar te houden, zegt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft code geel afgegeven vanwege de waterstanden. Dat komt enkele keren per jaar voor. Mocht er een waterstand van meer dan 15 meter boven NAP worden bereikt, dan geldt code oranje. Die situatie dient zich gemiddeld eens in de vijf jaar aan.

Maas

Ook de Maas bij het Limburgse Sint Pieter bereikt een hoge waterstand. Zondag wordt daar waarschijnlijk de hoogste stand verwacht vanwege smeltende sneeuw in Noord-Frankrijk en de Ardennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl