De Woenselse Poort in Eindhoven
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Tbs'er spoorloos na verlof in Eindhoven

Een tbs'er die was opgenomen in de Woenselse Poort in Eindhoven is spoorloos. De man ging donderdag op onbegeleid verlof en kwam niet terug.

De politie is op zoek naar de man, bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen bij Omroep Brabant.

In tegenstelling tot eerdere berichten is de man niet vuurwapengevaarlijk. "Zo staat hij niet bij ons bekend", meldt een woordvoerder van de psychiatrische instelling waarvan de Woenselse Poort deel uit maakt.

De tbs-kliniek heeft het nieuws niet uit zichzelf naar buiten gebracht. Het waren een medewerker en een cliënt die De Telegraaf gisteren tipten dat de tbs'er niet was teruggekeerd. De zorgen binnen de kliniek waren groot, aldus de krant. Aanvankelijk wilde de Woenselse Poort het bericht niet bevestigen. Gisteravond laat gebeurde dat wel.

Het Openbaar Ministerie en het team FASTNL van de politie - dat bestaat uit politiemensen die speciaal getraind zijn om verdwenen mensen te vinden - zijn ingelicht. Het zou gaan om een man uit Vlissingen.

Onder toezicht

De Woenselse Poort vangt onder andere mensen op die deels of geheel ontoerekeningsvatbaar zijn en een misdrijf hebben gepleegd. Ze hebben een persoonlijkheidsstoornis, zijn soms licht verstandelijk gehandicapt en vaak verslaafd.

De afgelopen jaren stond de kliniek onder toezicht. In 2016 klaagden tientallen (ex-)medewerkers, cliënten en advocaten over grootschalig drugsgebruik, intimidatie, onvoldoende toezicht en liefdesrelaties tussen personeel en cliënten. De overheid greep toen in. Het toezicht op de Woenselse Poort is inmiddels opgeheven.

Advertentie via Ster.nl