In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Alarm over onveiligheid in tbs-kliniek Eindhoven

'Onveilige sfeer in kliniek De Woenselse Poort'

De veiligheid van cliënten en medewerkers van psychiatrische kliniek de Woenselse Poort in Eindhoven loopt gevaar. Volgens tientallen (ex-) medewerkers, cliënten en advocaten is er sprake van grootschalig drugsgebruik, intimidatie, onvoldoende toezicht en liefdesrelaties tussen personeel en cliënten. Volgens Omroep Brabant is de directie op de hoogte van de problemen.

De afgelopen jaren kwamen er al meerdere misstanden naar buiten. Volgens het CDA, PVV en de SP is de maat vol. De VVD noemt de situatie "zeer zorgelijk" en wil snel met staatssecretaris Dijkhoff om de tafel. Ook Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) is de afgelopen tijd bedolven onder alarmerende brieven van zowel werknemers als (voormalig) cliënten. "Al deze mensen voelen zich geïntimideerd en durven hun mond niet open te doen. Ik maak me heel erg zorgen om deze kliniek."

Tbs'ers de baas

De veiligheid binnen de Woenselse Poort is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat veroordeelde tbs'ers weer veilig terug kunnen keren in de samenleving. Maar klokkenluiders zeggen dat juist die veiligheid onder druk staat. Op sommige afdelingen kunnen gevaarlijke tbs'ers volledig hun gang gaan.

Ontkenning

De Woenselse Poort ontkent dat haar personeelsleden gebukt gaan onder intimidatie en angstgevoelens. Joep Verbugt, bestuursvoorzitter van GGzE zegt tegen Omoep Brabant dat er juist veel goed gaat. "Dit negatieve beeld wordt keer op keer bevestigd doordat incidenten bij jullie en kranten breed worden uitgemeten. Dingen die wél goed gaan worden nauwelijks tot nooit benoemd."

Advertentie via Ster.nl