NOS Voetbal

Kritiek Advocaat valt niet goed bij spelers Feyenoord: 'Maar reuring moet er zijn'

Advocaat moet op zijn woorden gaan letten: 'Moeilijk om daar eerlijk op te antwoorden'

Dick Advocaat wilde deze week met scherpe uitlatingen voor reuring zorgen bij het kwakkelende Feyenoord. Dat is gelukt: de spelers hebben in aanloop naar de topper tegen PSV aangegeven niet gediend te zijn van zijn openlijke kritiek.

"Ik heb bepaalde opmerkingen gedaan over kwaliteit, dat vonden ze vervelend. Daar zat wat irritatie, omdat ze het tot aan twee weken geleden geweldig hebben gedaan", zei de coach vrijdag op een persconferentie.

Gesprek met Arnesen en Berghuis

Eerder op de dag had hij een gesprek met technisch directeur Frank Arnesen en aanvoerder Steven Berghuis, die de spelersgroep vertegenwoordigde, over hoe nu verder. Daar stond zijn positie niet ter discussie, maar wel de manier van voetballen.

"Ik heb ook niet overwogen om op te stappen ofzo, maar ik had al wel gezien en gehoord dat er wat irritatie was richting mij."

Feyenoord heeft in de eredivisie drie keer op rij verloren: tegen Ajax (1-0), AZ (2-3) en afgelopen woensdag bij sc Heerenveen (3-0). Na dat duel kondigde Advocaat al aan in gesprek te gaan met de spelersgroep. Er moest wat veranderen richting PSV.

De Rotterdammers verliezen telkens de strijd op het middenveld. Advocaat: "Er moet ze goed uitgelegd worden wat ze kunnen verwachten en hoe ze het kunnen invullen. Of ik te eerlijk ben naar buiten toe? Zou kunnen. Maar ja, zo ben ik."

Af en toe moet de coach op zijn tong bijten. Zoals bij de vraag of hij AZ betere spelers vindt hebben dan Feyenoord. Na een stilte: "Hmm, dat is moeilijk om daar een eerlijk antwoord op te geven."

Spijt heeft hij niet van zijn openlijke kritiek op de spelersgroep. "Een conflictsituatie moet er altijd zijn bij een topclub, dan kun je prikkelen. En dan schoppen ze de palen eruit."

Geen Kuijt als assistent

Als Advocaat tegen PSV nog steeds het gevoel heeft dat hij alles alleen moet doen bij Feyenoord, kan dat ook komen door het vertrek van zijn assistent Zeljko Petrovic naar Willem II. Dirk Kuijt wordt genoemd als mogelijk opvolger.

"Daar weet ik niks van. Van Kuijt. Nee, dat is geen optie", aldus de trainer. "Er komt nog wel iemand bij. Waarschijnlijk maandag. Uit de eigen gelederen? Dat zou kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl