Slap Feyenoord ziet titelkansen verder verdampen na derde nederlaag op rij

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Feyenoord

"De komende zes, zeven wedstrijden zijn bepalend", stelde Dick Advocaat op 9 januari, gevraagd of Feyenoord kampioen kon worden. Als de Rotterdammers "erbij konden blijven", dan kon het.

We zijn inmiddels zes wedstrijden verder en de voorzichtigheid van Advocaat blijkt gerechtvaardigd. Feyenoord verloor woensdagavond met 3-0 bij het zwalkende sc Heerenveen, de derde eredivisienederlaag op rij, en heeft negen punten achterstand op koploper Ajax, met een wedstrijd meer gespeeld dan de aartsrivaal.

Feyenoord kwam in het Abe Lenstra Stadion onverklaarbaar slap voor de dag. En dat terwijl Heerenveen als een lamgeslagen bokser aan de wedstrijd begon, de laatste eredivisiezege niet meer dan een vage herinnering. Elf duels op rij hadden de Friezen al niet meer gewonnen, onder meer tegen laagvliegers RKC (2x) en ADO.

Rotterdamse gatenkaas

Iedere pass naar voren van sc Heerenveen leverde gevaar op, onder meer via de snelle Mitchell van Bergen. In de 28ste minuut dook Joey Veerman in een van de vele gaten die de Feyenoord-defensie liet vallen, mede dankzij een slim overstapje van Siem de Jong, en maakte 1-0.

Feyenoord baalt na de 1-0 van Joey Veerman

Twee minuten later stond het al 2-0, met een hoofdrol voor beide centrale verdedigers van Heerenveen. Ibrahim Dresevic verlengde een hoekschop knap tot bij maatje Pawel Bochniewicz, die via Marcos Senesi binnenprikte.

Bijna 3-0

Feyenoord stelde daar weinig tegenover en mocht van geluk spreken dat De Jong twee minuten na de 2-0 te lang wachtte met schieten, waardoor Senesi zich voor de bal kon gooien.

Pas in de laatste tien minuten van de eerste helft kregen de bezoekers wat mogelijkheden, de beste was voor Mark Diemers, maar tot goals leidden die niet.

Pawel Bochniewicz krijgt de felicitaties van Henk Veerman na zijn 2-0

De hoop van Feyenoord-fans dat de opleving aan het einde van de eerste helft zou leiden tot een comeback na rust, werd door sc Heerenveen algauw de kop ingedrukt. Henk Veerman bediende Van Bergen, die raak schoot in de korte hoek: 3-0.

Met Lucas Pratto voor Luis Sinisterra en Bryan Linssen op de plek van Leroy Fer probeerde Advocaat Feyenoord meer aanvallende stootkracht te bezorgen, maar de bezoekers kwamen moeilijk tot kansen.

Pratto kon wederom geen potten breken, de Argentijn kwam niet verder dan twee zwakke kopballen. En Linssen mikte uit een fraaie voorzet van Berghuis net over.

Vijfde

Feyenoord blijft vijfde, maar kan het gat met nummer één Ajax donderdag zien groeien tot twaalf punten, als de Amsterdammers winnen van Willem II. PSV, dat tweede staat, kon dinsdag al drie punten bijschrijven dankzij een 2-0 zege bij FC Emmen.