AZ dient Feyenoord in boeiende topper harde klap toe

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - AZ

Het was aanhaken of afhaken in de titelrace bij Feyenoord-AZ. Met een 3-2 zege in een boeiende topper deelden de bezoekers een harde klap uit aan Feyenoord. Het verschil met koploper Ajax blijft voor AZ nu zeven punten. Feyenoord zakt met negen punten achterstand naar de vijfde plaats.

Na een korte periode van aftasten brak AZ de wedstrijd open. Een fraaie combinatie via Calvin Stengs en Albert Gudmundsson eindigde bij Jesper Karlsson en de Zweed plaatste de bal met binnenkant voet koeltjes in de hoek.

Opgeleefde Jørgensen doet het voor Feyenoord

Het antwoord van Feyenoord kwam van Nicolai Jørgensen. Eerst kopte de Deen nog over en in de 32ste minuut was de spits, opgeleefd na de komst van rivaal Lucas Pratto, trefzeker. Hij frommelde zich door de AZ-defensie en langs doelman Marco Bizot en scoorde.

• ANP
    Nicolai Jørgensen op weg naar de 1-1 tegen AZ.
    Nicolai Jørgensen heeft de 1-1 tegen AZ gemaakt.
    Jesper Karlsson dankt de hogere machten na zijn treffer tegen Feyenoord.
  • ANP
    Bruno Martins Indi stoomt op in de felle outfits van AZ tegen zijn oude club Feyenoord.

Aan de andere kant kwam de bal na een voorzet van Gudmundsson op de hand van Feyenoord-verdediger Marcos Senesi, maar arbiter Allard Lindhout en de VAR zagen er geen strafschop in. Met reddingen op inzetten van Karlsson en Stengs voorkwam Marsman een tweede treffer van AZ.

Boadu belangrijk

De bezoekers kenden vervolgens een bliksemstart na rust. Fredrik Midtsjø liet Ridgeciano Haps staan en zijn prachtige voorzet van de rechterflank werd door Myron Boadu in het doel gewerkt. Opnieuw kwam Feyenoord terug van de achterstand. Mark Diemers vond eerst Bizot op zijn weg en schoot de bal enkele minuten later wel langs de AZ-doelman in de hoek.

• ANP
    Myron Boadu maakt de 3-2 voor AZ tegen Feyenoord
    Mark Diemers balt de vuisten na zijn 2-2 in de topper tegen AZ.
  • ANP
    Myron Boadu heeft de 2-1 gemaakt in de topper tegen Feyenoord.

Boadu kroonde zich echter tot de man van de wedstrijd door in de 70ste minuut zijn tweede doelpunt te maken. Stengs gaf van links voor, Boadu dook bij de tweede paal op achter Senesi en schoot onder Marsman door binnen.

Kansen op meer voor AZ in slotfase

Advocaat bracht Pratto en Bryan Linssen daarna nog, maar zij konden de wedstrijd niet meer ombuigen. AZ-invaller Tijani Reijnders raakte in de boeiende slotfase de paal en Teun Koopmeiners miste in blessuretijd een strafschop gegeven nadat Senesi op de wreef van Stengs had getrapt. Het was al de derde misser van elfmeter voor de aanvoerder dit seizoen.

De misser van Koopmeiners werd AZ niet fataal. Met drie punten werd het bij vlagen uitstekende aanvalsspel van de Alkmaarders beloond. Bovendien bevestigde de ploeg zijn kracht in topduels. AZ heeft nu elk van zijn laatste zeven eredivisiewedstrijden tegen clubs uit de traditionele top-3 gewonnen.

Bekijk hieronder de reacties van Pascal Jansen, Dick Advocaat, Myron Boadu en Nicolai Jørgensen: