NOS Nieuws

Wekdienst 28/1: Uitspraak moordzaak Duitse politicus • Dag van de Privacy

Goedemorgen! De Duitse rechter doet uitspraak in de zaak over de moord op CDU-politicus Walter Lübcke, bijna twee jaar geleden. En in Nederland doet de rechtbank in Middelburg uitspraak over een straatrace waarbij een vrouw om het leven kwam.

Eerst het weer: vandaag is het bewolkt en er valt flink wat regen. In het noordoosten kan wat natte sneeuw vallen. De temperatuurverschillen zijn groot: het wordt 3 graden in het noorden tot 10 in het zuiden. Morgen opnieuw veel regen met in het noordoosten mogelijk ook sneeuw.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De rechtbank in Middelburg doet uitspraak in een straatracezaak. Een 28-jarige man wordt ervan verdacht dat hij aan zo'n race heeft meegedaan en daarbij een vrouw op een handbike aanreed. De 42-jarige vrouw overleed later aan haar verwondingen. Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel en vijf jaar rij-ontzegging.
  • Nog een rechterlijke uitspraak, maar dan in Duitsland: daar doet de rechter uitspraak over de moord op CDU-politicus Walter Lübcke. Die werd in juni 2019 vlak bij zijn huis doodgeschoten. Tegen de hoofdverdachte is levenslang geëist, volgens de hoofdofficier ging het om een rechts-extremistische aanslag.
  • En het is vandaag de 'Europese Dag van de Privacy', ofwel Data Protection Day. De dag is in 2006 in het leven geroepen door de Raad van Europa. Het idee is dat burgers zich bewuster worden van hun rechten op gegevensbescherming en privacy.

Wat heb je gemist?

In Rotterdam is brand geweest in een gebouw op het terrein van pretpark Plaswijckpark. De vlammen sloegen uit het rieten dak van het theatergebouw. Dat moet volgens de brandweer als verloren worden beschouwd. De brandweer heeft sterke aanwijzingen dat de brand is aangestoken.

Grote brand in familiepark Plaswijck

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft 1,8 miljoen dollar opgehaald met de verkoop van producten met daarop de foto van de senator tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Het bedrag, omgerekend zo'n 1,5 miljoen euro, is bestemd voor liefdadigheidsinstellingen.

Op de foto, die snel na de inauguratie een internethit werd, is te zien hoe de senator onderuitgezakt zit met gebreide winterwanten en een mondkapje op zijn gezicht. Sanders verkocht onder meer t-shirts, truien en stickers met daarop zijn foto.

De foto waar het allemaal mee begon

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl