Woningbouw in Amersfoort
NOS Nieuws

Domper voor woningzoekenden: aantal nieuwbouwhuizen gedaald na jaren van stijging

Er werden vorig jaar 69.322 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er minder dan het jaar ervoor, in 2019 ging het nog om 71.500 nieuwbouwwoningen.

Het is ook voor het eerst sinds 2015 dat het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen niet stijgt. In 2014 lag het nog rond de 45.000, in de jaren daarop ging het dus steeds gestaag omhoog.

"We weten niet precies of de daling komt door de stikstof- en PFAS-problematiek of dat er gewoon minder bouwplannen waren", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Het kan overal aan liggen, het is ietsje minder dan in 2019 maar nog steeds wel meer dan de jaren daarvoor."

In 2019 was er veel te doen om de uitstoot van stikstof en PFAS. Daardoor lag de vergunningverlening voor nieuwe bouwprojecten deels en tijdelijk stil. "Het duurt even voordat je dat terugziet in de nieuwbouwcijfers", zegt Van Mulligen. Van vergunning tot bouw, dat duurt al snel twee jaar, dus dat effect zal je misschien vooral zien in de cijfers van 2021 en 2022."

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste nieuwe huizen gebouwd: ruim 15.000. Daarna volgen Noord-Holland en Noord-Brabant met ruim 10.000 nieuwbouwwoningen. Relatief werden in Flevoland de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd.

Kabinetsdoel

Het kabinet heeft een paar jaar geleden als doel gesteld dat er tot 2025 jaarlijks 75.000 woningen bij komen om de grote woningnood in Nederland tegen te gaan.

Dat is ruimschoots gelukt, stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Behalve de ruim 69.000 nieuwbouwwoningen die het CBS meldt, zijn er volgens het ministerie naar schatting 10.000 transformatiewoningen bij gekomen. Dat zijn bijvoorbeeld appartementen die in bestaande panden zijn gebouwd, zoals kerken of kantoren.

Volgens het CBS is de woningvoorraad vorig jaar per saldo toegenomen met bijna 75.000 woningen, namelijk 74.565. In dat cijfer is ook rekening gehouden met de sloop van bestaande woningen.

Desondanks is het woningtekort voorlopig nog niet opgelost. Op de langere termijn, in de komende tien jaar moeten er nog 845.000 woningen bij komen om het tekort terug te dringen, zei minister Ollongren afgelopen zomer in de jaarlijkse Staat van de Woningmarkt.

In onder meer Utrecht is het moeilijk om aan een woning te komen. Nieuwsuur zocht afgelopen zomer uit waar de nieuwe huizen in de Domstad moeten komen:

Utrecht heeft snel nieuwe woningen nodig, maar waar moeten die komen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl