NOS Voetbal

VVV-spits Giakoumakis velt Vitesse met vier doelpunten

Bekijk de samenvatting van VVV-Venlo - Vitesse

VVV-spits Georgios Giakoumakis heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. Na twee duels zonder doelpunt stond tegen Vitesse het vizier weer op scherp bij het Griekse fenomeen, die de totale productie voor zijn rekening nam in de knappe 4-1 overwinning op de nummer drie van de eredivisie die bij winst naast koploper Ajax was gekomen.

VVV handhaafde door de 150ste thuiszege in de eredivisie z'n ongeslagen status dit kalenderjaar, terwijl Vitesse, dat tot woensdagavond in achttien competitiewedstrijden slechts dertien tegentreffers had hoeven incasseren, juist tegen de eerste averij in 2021 aanliep.

Twee rake kopballen

Het eerste gevaar kwam van de thuisploeg. Na zes minuten permitteerde Giakoumakis - aan het duel begonnen met zestien competitietreffers op zijn naam - zich een frivole hakbal van dichtbij, die door Remko Pasveer werd gekeerd. De doelman stond ook paraat bij een laag schot van de van Ascoli gehuurde Christos Donis, die afgelopen zondag op bezoek bij FC Twente als invaller zijn eredivisiedebuut vierde en tegen Vitesse in de basis stond.

Georgios Giakoumakis (11) kopt VVV naar 1-0

Even later, net over het kwartier, kwam VVV alsnog op de verdiende voorsprong. Topscorer Giakoumakis kwam na een hoekschop het hoogst van allemaal en kopte de bal hard lang Pasveer. De Griek herhaalde het kunststukje in de 28ste minuut, opnieuw op aangeven van Zinedine Machach: 2-0.

Daarmee was de kennismaking met het Limburgse fenomeen nog niet voorbij voor Vitesse, dat tot dan niet veel verder gekomen was dan een afstandsschot van Oussama Tannane waar VVV-keeper Thorsten Kirschbaum goed het oog op had. Kort voor de rust verraste Giakoumakis Pasveer vanaf rechts met een lob die verdacht veel weg had van een mislukte voorzet: 3-0.

Houtwerk

Vitesse wenste zich niet bij de verrassende gang van zaken neer te leggen en voerde na de pauze de druk op VVV meteen op. Tannane had pech met een lepe kopbal die buiten bereik van Kirchbaum de lat trof, terwijl even later een hard schot met rechts de bovenkant van de dwarslegger toucheerde.

Teleurstelling bij Vitesse-speler Oussama Tannane na weer een bal tegen het houtwerk

De 3-1 kwam er toch, toen Lois Openda in de zestigste minuut op links doorbrak en de bal aflegde aan Armando Broja. De invaller vond met een meedogenloze knal het dak van het doel. Idrissa Touré, ook na rust in de ploeg gekomen bij de Arnhemmers, kreeg nog goede kansen na vrije trappen van Tannane, maar faalde.

De Marokkaans international zelf trof twintig minuten voor tijd voor de derde keer het houtwerk, dit keer nadat Kirchbaum nog net een handje had gekregen tegen de harde uithaal.

VVV wankelde, maar hield stand en wist zelfs de marge weer op drie te brengen via - uiteraard - Giakoumakis, die met zijn derde doeltreffende kopbal van de avond zijn competitietotaal naar twintig goals tilde. Twee weken geleden vond de Griekse spits tegen ADO Den Haag ook al vier keer het doel.

Toevalstreffer

"Het houdt niet op, hè...", had ook VVV-trainer Hans de Koning zich weer verbaasd over het gemak waarmee Giakoumakis de doelpunten aaneenreeg. "Maar hij is ook een teamplayer. Als je ziet wat hij ook bij balverlies doet. En de rest werkt hard om hem in stelling te brengen. Top om te zien."

De ster van de avond genoot mee. "Twintig goals nu al, ja. Prachtig, prachtig. Ik hoop dat het er nog meer worden." De 3-0 was echter een toevalstreffer geweest, bekende de topscorer. "Ik wilde de bal voorzetten. Maar soms, als alles goed gaat, heb je het geluk aan je zijde. Ik vierde die goal ook niet echt, al was ik wel blij dat ik scoorde. Natuurlijk!"

Bij Vitesse-trainer Thomas Letsch overheerste vanzelfsprekend de teleurstelling, maar de Duitser had ook oog voor de klasse van Giakoumakis. "Hij is een buitengewone spits. Misschien hadden we ons meer op hem moeten concentreren. Als hij zo doorgaat, denk ik niet dat hij deze zomer nog bij VVV speelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl