Een bewoner van een zorginstelling in Bergen op Zoom wordt gevaccineerd tegen het coronavirus

Voorlopig geen prik voor 50.000 'thuiswonende' verpleeghuisbewoners

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Binnenland

Tienduizenden bewoners van verpleeghuizen krijgen volgens zorgorganisaties in de eerste vaccinatierondes nog geen prik. Ze blijken niet te vallen onder de definitie 'verpleeghuisbewoner' die het ministerie van VWS en het RIVM hanteren in de vaccinatiestrategie, maar onder de doelgroep 'thuiswonend'.

Zorgorganisaties noemen het een papieren werkelijkheid. "Deze mensen staan nu te boek als thuiswonend, maar wonen eigenlijk onder hetzelfde dak als de verpleeghuisbewoners, op dezelfde gang en zitten aan de koffietafel. Toch krijgen ze hun prik nu op een later moment", zegt een woordvoerder van huisartsenvereniging LHV.

Het gaat volgens brancheorganisatie Actiz om zo'n 50.000 mensen waarbij het verschil hem zit in de wlz-indicatie. Zo'n indicatie geeft de mate van zorg weer die de ouderen nodig hebben. De 135.000 'normale' bewoners van grote en kleine verpleeghuizen hebben wel zo'n indicatie, de 50.000 'thuiswonende' bewoners hebben die niet.

Om de thuiswonende bewoners te vaccineren samen met de rest van het huis moeten vaccins worden besteld bij het RIVM. Volgens Actiz, de huisartsen en verschillende verpleeghuizen kan dat nu niet omdat de groep is aangemerkt als 'thuiswonend'.

Voor het vaccineren van thuiswonende 60-plussers worden mensen per leeftijdsgroep opgeroepen voor een prik door de huisarts of via de GGD. Er is gisteren gestart met de 90-plussers, op een later moment volgen uitnodigingen voor andere leeftijdsgroepen.

Om de 50.000 'thuiswonende verpleeghuisbewoners' te vaccineren moet de huisarts dus een aantal keren terugkomen naar het huis voor een nieuwe vaccinatieronde. Dat prikken gebeurt bovendien later dan de rest van de mensen in het verpleeghuis.

Actiz is vooralsnog niet gelukkig met de situatie en ziet bij voorkeur dat alle aanleunende 75-plussers als één groep worden aangemerkt. "Zo kan je een einde maken aan de onduidelijkheid, er moeten dan wel voldoende vaccins beschikbaar zijn", zegt een woordvoerder.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd wijst vandaag ook op de onduidelijkheid rondom het prikken in verpleeghuizen. "Dit zorgt voor veel spanning en onbegrip", schrijft de inspectie in een kort bericht. Volgens de inspectie zouden instellingen praktisch moeten omgaan met het vaccineren en alle bewoners tegelijk prikken als dat kan.

In de verpleeghuizen is vorige week gestart met het vaccineren van de 120.000 mensen die wel onder definitie vallen die het ministerie het RIVM hanteren voor de verpleeghuisbewoner. Eerder deze week werd ook gestart met prikken van de 15.000 ouderen in de kleinere instellingen. In verschillende regio's is inmiddels ook gestart met het oproepen van thuiswonende 90-plussers.

VWS zegt (net als gisteren) dat huisartsen niet per leeftijdsgroep hoeven te vaccineren, dat gebeurt volgens het ministerie alleen bij thuiswonende ouderen. Over de onduidelijkheid rondom het vaccineren zegt een woordvoerder van minister De Jonge: "We hebben niet voor niets pilots voor het prikken in verpleeghuizen."

Onbegrip in Kamer

De Kamer is niet te spreken over de situatie. "Onbegrijpelijk", meent GroenLinks- Kamerlid Kröger. Haar partij denkt dat er meer nodig is en pleit voor een "speciale regeringscommissaris " voor de vaccinatiestrategie. PVV-Kamerlid Agema spreekt van "totale incompetentie" bij het vaccinatiebeleid. SP-Kamerlid Hijink vindt dat dit "de doolhofstrategie" van het kabinet aantoont. PvdA-Kamerlid Kuiken noemt het "niet meer uit te leggen" en CDA-Kamerlid Van den Berg zegt dat het goed is dat het RIVM het onderzoekt. D66-Kamerlid Bergkamp roept minister De Jonge op om de zorg het zelf te laten organiseren. "Het systeem klopt op papier, maar het werkt in praktijk niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl