Rechtbanktekening twee verdachten uit Goes
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Eerste relschoppers veroordeeld tot celstraffen, beslag op auto's en bankrekeningen

Snelrechters in Den Haag, Amsterdam, Middelburg en Breda hebben vandaag cel- en taakstraffen opgelegd aan mensen die wegens betrokkenheid bij de avondklokrellen zijn opgepakt. De gepleegde delicten varieerden van het plegen van geweld tot opruiing.

Zo is een 19-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een celstraf van twee maanden voor het gooien van een steen naar een politiebus. De man werd opgepakt tijdens avondklokrellen afgelopen maandag in de Haagse Schilderswijk. De verdachte had naar eigen zeggen een baksteen van iemand gekregen en daarna zou hij zijn opgehitst door een groep jongens, meldt Omroep West.

Direct na het gooien van de steen werd hij opgepakt door de agenten die in het busje zaten. "Ik heb er ontzettend veel spijt van en ik schaam me diep. Ik herken mezelf hier niet in", zei de verdachte tegen de rechter.

In Amsterdam is een 46-jarige man veroordeeld tot een celstraf van negentig dagen, waarvan zestig voorwaardelijk, onder meer vanwege openlijke geweld tijdens de rellen op het Museumplein. De politierechter acht hem schuldig aan het gooien van stenen naar de politie.

Veroordelingen in Middelburg en Breda

In Breda is een 35-jarige man uit Bavel veroordeeld tot vier maanden celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor opruiing. De verdachte riep zondag op om rond 21.00 uur in de Bredase wijk Tuinzigt te gaan demonstreren tegen de invoering van de avondklok.

Volgens de rechter is er opgezet tot overtreding van de avondklok. Ook vindt de rechter dat er is opgeroepen tot geweld. "Als je dan zo'n bericht plaatst tegen de achtergrond van de rellen in Eindhoven, weet je dat je oproept tot geweld", aldus de rechter.

De snelrechter in Middelburg heeft vier mannen uit Goes veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het verspreiden van opruiende berichten. Een 20-jarige verdachte is veroordeeld tot dertig dagen celstraf, waarvan veertien dagen voorwaardelijk.

Dit zei hij tegen de rechter:

Meekijken in de rechtszaal: cel en taakstraf voor oproepen tot rellen

Een 18-jarige verdachte is veroordeeld tot twee weken celstraf, waarvan twaalf dagen voorwaardelijk. Twee 19-jarige verdachten kregen drie weken celstraf, waarvan twee weken voorwaardelijk. Alle verdachten krijgen daarnaast een werkstraf van zestig uur, meldt Omroep Zeeland.

Het Openbaar Ministerie is begonnen met een offensief om de schade bij rellen in diverse Brabantse gemeenten op de daders te verhalen. Het OM heeft beslag gelegd op bankrekeningen en auto's. De verwachting is dat er nog meer goederen in beslag worden genomen.

Het gaat onder meer om rekeningen en bezit van relschoppers die afgelopen maandag betrokken waren bij ongeregeldheden in het centrum van Den Bosch. Volgens het OM moet iedereen die veroordeeld is voor het gebruiken van geweld de schade betalen.

"Op hen gaan we de schade verhalen", zegt een woordvoerder tegen Omroep Brabant. "Dat doen we hoofdelijk, zodat iedereen voor het geheel aan te spreken is. Als jij iets van waarde hebt, zoals een auto, is dat voor ons een goede mogelijkheid om geld te verhalen."

De politie doet verder onderzoek naar de ongeregeldheden. Op Twitter meldt de politie dat ruim 1100 mensen beelden of informatie hebben gedeeld over de rellen in Eindhoven. Mede daardoor konden gisteravond nog eens twee relschoppers worden opgepakt.

Advertentie via Ster.nl