NOS NieuwsAangepast

Geen bijval voor PVV-plan inzet leger bij rellen, 'politie doet het goed'

In de Tweede Kamer is geen steun voor het PVV-plan om het leger in te zetten tegen rellen en plunderingen. De meeste partijen vinden dit de taak van de politie en die pakt dat nu goed aan, stellen ze. Ook heeft de politie niet gevraagd om extra ondersteuning van het leger. De aanpak van de politie bij het indammen de rellen de afgelopen dagen krijgt veel lof van de politieke partijen, zo bleek vandaag in het Kamerdebat over de avondklokrellen.

PVV-leider Wilders zei gisteren dat het leger ingezet moet worden. Hij vindt het onacceptabel dat het kabinet denkt aan hulp van de Duitse of Belgische politie om de rust in Nederland te herstellen.

Kijk hier naar het voorstel van PVV-leider Wilders om het leger in te zetten en de discussie met PvdA-Kamerlid Kuiken:

Wilders: niet zomaar, niet overal, maar waar nodig het leger inzetten

Scooters

In verschillende gemeenten, zoals Den Bosch, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Geleen en Almelo zijn de afgelopen dagen ongeregeldheden uitgebroken; winkels werden geplunderd, auto's en scooters in brand gestoken en ordehandhavers zijn belaagd.

Wilders spreekt over een "stukje anarchie" en wil dat het "tuig" meteen wordt aangepakt. De inzet van het leger is noodzakelijk bij "grootschalige" rellen, vindt de PVV. "Ik vind dat het leger dit allang had moeten doen."

Burgeroorlog

De rest van de Kamerleden veroordelen ook de rellen en de plunderingen, maar verwerpen het voorstel van de PVV. De PvdA wil duidelijkheid over het plan van de PVV. "Wilt u een groene golf door de straten? Met tanks en knieën die kapotgeschoten worden?", vraagt PvdA-Kamerlid Kuiken zich af. "Laten we ook niet doen alsof er sprake is van een soort burgeroorlog."

Wilders wil geen tanks door de straten, maar vraagt om gerichte ondersteuning van het leger als de politie het nodig heeft. Maar ook dat voorstel krijgt geen bijval in de Kamer. De politie en ook de burgemeesters hebben niet om hulp van het leger gevraagd. "De politie wil geen leger. Ze hebben het zwaar. Maar wie zijn wij om te bepalen dat het leger ingezet moet worden", benadrukt SP-Kamerlid Van Nispen. De Partij voor de Dieren vreest dat het leger werkt als "een rode lap op een stier", zegt Kamerlid Wassenberg.

Geen taboe

Ook het kabinet denkt dat de inzet van het leger nu niet nodig is. Premier Rutte zei dat het leger met de hulp van de militaire politie, de marechaussee, al wordt ingezet. "Er rust geen taboe op", aldus de premier. Het kabinet vindt het onverstandig om tijdens deze politieoperatie in te grijpen. "Laten we nu niet doen alsof we het beter weten." Ook weerspreekt hij de opvatting van de PVV-leider dat er geen rellen zouden zijn geweest als het leger was ingezet. "Dat is een verkeerde volgorde van oorzaak en gevolg."

De hulp van Duitse en Belgische politie gebeurt vaker in de grensstreken en is niet vreemd, vindt Rutte. "Wat is er nu opeens tegen? Het is niet zo dat Duitse politie opeens in Scheveningen zal lopen."

Kijk hier wat demissionair premier Rutte zegt over de inzet van het leger bij de rellen:

Rutte: inzet leger nu niet nodig

PVV-leider Wilders werd ook stevig onder vuur genomen door de VVD, D66 en Denk omdat hij volgens die partijen te weinig afstand nam van de relschoppers in Urk en wel kritiek had op de "Turken en Marokkanen die scooters in de fik staken" in de grotere steden. Kamerlid Kuzu: "U legt de schuldvraag bij de Marokkanen en bent poeslief als het om Urk gaat." Wilders bestrijdt dat hij verdeeldheid zaait. "Ik ben niet poeslief, maar het zijn allemaal de uwen. Dus wegwezen."

Kamervoorzitter Arib greep vervolgens even kort in. "Kunnen jullie een beetje rustig aan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl