NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: snelrecht tegen relschoppers, avondklok blijft

De politie en de Koninklijke Marechaussee treden keihard op tegen mensen die de afgelopen avonden hebben meegedaan aan de rellen, zegt minister Grapperhaus. Zij vallen onder het snelrecht en de inzet is dat zij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgen. Daarnaast moeten ze betalen voor de schade die ze hebben aangericht. "Dit heeft niets met corona te maken, dit is misdadig", stelt hij.

De overheid staat niet machteloos, zegt de minister van Justitie en Veiligheid. Dat blijkt volgens hem onder meer uit de hoeveelheid aanhoudingen die er zijn verricht. "We zijn paraat en we gaan er keihard tegenin."

Hij waarschuwt de relschoppers dat ze zo snel mogelijk voor de rechter komen en niet wegkomen met een boete van 95 euro, die voor het overtreden van de avondklok geldt. "Deze mensen vallen in een heel andere categorie, namelijk die van het strafrecht."

Avondklok blijft

Voor het kabinet zijn de rellen, die zaterdagavond na de invoering van de avondklok begonnen, geen aanleiding om deze coronamaatregel terug te draaien. "We gaan niet capituleren voor een paar idioten", zei minister Hoekstra vanmorgen voor aanvang van een overleg in de ministeriële coronacommissie met onder anderen de politie.

Grapperhaus is het daarmee eens. "Kennelijk vinden kleine groepen het nodig om te gaan rellen", zegt hij. "Maar dat komt niet door het coronabeleid, want daar hoef je geen winkel voor te plunderen. Negentig procent van de mensen werkt wel mee aan de maatregelen."

Grapperhaus: 'We hebben die avondklok nodig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl