NOS Sport

Waterpolosters verjagen demonen en stellen olympische kwalificatie veilig

Waterpolosters verjagen demonen en stellen olympische kwalificatie veilig

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben zich voor het eerst sinds 2008 gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Oranje boekte in de halve finales van het OKT in Triëst een zwaarbevochten zege op Griekenland: 7-4 (1-2, 2-2, 2-0, 2-0). De finalisten gaan naar Tokio.

De olympische kwalificatie betekent een grote opluchting voor Nederland, dat op de kwalificatietoernooien van 2012 en 2016 in de allesbeslissende strijd naast de Spelen greep tegen respectievelijk Italië (7-6) en Spanje (10-7).

Met name voor Nomi Stomphorst, Vivian Sevenich en Sabrina van der Sloot is het een gedenkwaardige dag. Het drietal maakte de voorgaande twee teleurstellingen mee met Oranje en mag zich dus eindelijk een olympiër gaan noemen.

Simone van de Kraats in actie tijdens het duel met Griekenland op het OKT in Triëst

Nederland was naar Italië afgereisd in de wetenschap dat alles draaide om de halve finale tegen Griekenland ofwel Hongarije. De voorbereiding was volledig afgestemd op die twee ploegen en dat wierp zaterdag zijn vruchten af.

In het aanvankelijk vervloekte Bruno Bianchi-bad, waarin Oranje in 2012 tegen Italië werd uitgeschakeld, maakte Nederland in de derde en vierde periode het verschil door beide kwarten met 2-0 te winnen.

Megens, Van der Kraats en Willemsz onderscheiden zich

Maud Megens en Simone van der Kraats waren met respectievelijk drie en twee goals van grote waarde voor Nederland. Van der Sloot en Brigitte Sleeking maakten de overige treffers.

Ook Oranje-keepster Debby Willemsz onderscheidde zich in het tweede gedeelte van het duel met een flink aantal fraaie reddingen.

Goede vibe

"Ik ben zo blij, maar ook uitgeput. 7-4...7-4! Dat is echt een flinke score", jubelde Willemsz na de wedstrijd. "We hadden in het water met z'n allen die vibe. Come on! Let's go, doorgaan!"

Voor Willemsz is de olympische kwalificatie bijzonder omdat ze in april 2019 nog stopte bij Oranje wegens een gebrek aan motivatie en waardering. "Daar wil ik het niet meer over hebben, ik ben gewoon super blij dat ik ben teruggekomen."

Bekijk hieronder de reacties van Debby Willemsz en Simone van de Kraats na de olympische kwalificatie van Nederland:

In de video hieronder vertellen bondscoach Arno Havenga en de ervaren speelster Sabrina van der Sloot in aanloop naar het OKT in Triëst wat ze van de teleurstellingen in 2012 en 2016 geleerd hebben:

Waterpolosters vechten vooral tegen zichzelf op OKT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl