NOS Sport

Waterpolosters nog één zege verwijderd van Tokio na winst op Kazachstan

Waterpolosters na eenvoudige zege op Kazachstan nog één zege verwijderd van Tokio

De Nederlandse waterpolosters zijn nog één zege verwijderd van deelname aan de Olympische Spelen. Op het olympisch kwalificatietoernooi in het Italiaanse Triëst won Oranje in de kwartfinale eenvoudig van Kazachstan: 19-6.

Als Nederland zaterdagavond (18.00 uur) in de halve finales ook nog wint van Griekenland, dan plaatsen de waterpolosters zich voor het eerst sinds de gewonnen editie van 2008 weer voor de Spelen.

Vooraf maakte bondscoach Arno Havenga zich al weinig zorgen over de kwartfinale tegen Kazachstan. Hij liet donderdag na de laatste groepswedstrijd weten dat zijn ploeg zich helemaal zou gaan focussen op de allesbepalende wedstrijd tegen de Grieken.

Eenvoudige zege

De inschatting van Havenga bleek juist: de Kazachse ploeg bood weinig partij en Oranje kreeg genoeg ruimte om het vizier op scherp te zetten voor de halve finale. Halverwege het duel stond Nederland met 9-3 voor en in de laatste twee periodes bouwde de ploeg die voorsprong gestaag uit.

Simone van de Kraats zorgde voor de meeste treffers. De 20-jarige speelster was al topscorer van Nederland en voegde in de kwartfinale zes doelpunten toe aan haar totaal, dat na vier duels op vijftien staat.

De Griekse ploeg, die voor het toernooi al samen met Nederland, Italië en Hongarije als favoriet werd bestempeld, versloeg in de kwartfinale laagvlieger Slowakije met 22-3. Nederland won eerder deze week met 22-2 van de Slowaakse ploeg.

De Nederlandse waterpolosters veroverden in 2008 goud op de Olympische Spelen in Peking. Maar in de aanloop naar Londen (2012) en Rio (2016) greep Oranje op het laatste moment naast een olympisch ticket.

In de video hieronder vertellen bondscoach Arno Havenga en de ervaren speelster Sabrina van der Sloot in aanloop naar het OKT in Triëst wat ze van die teleurstellingen geleerd hebben:

Waterpolosters vechten vooral tegen zichzelf op OKT

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl