NOS SportAangepast

Riante zege in derde duel, maar geen groepswinst voor waterpolosters op OKT

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met 15-6 gewonnen van Frankrijk. Daardoor is de ploeg als tweede geëindigd in de poule.

Waterpolosters winnen laatste groepsduel eenvoudig van Frankrijk

Om de eerste plaats veilig te stellen had Oranje met meer dan dertien doelpunten verschil moeten winnen. Oranje begon voortvarend aan die klus en sloot de eerste periode na een voortvarende start af met een 8-2 voorsprong.

Daarna werd de ploeg van bondscoach Arno Havenga wat slordiger. In het tweede kwart kwam Frankrijk terug tot 9-4, maar de zege kwam niet in gevaar.

Groepswinst Italië

Na de pauze bouwde Nederland de marge langzaam verder uit, maar een monsterscore zoals in de eerste wedstrijd tegen Slowakije (22-2) werd het niet, waardoor Oranje de groepswinst aan concurrent Italië moest laten.

Dagmar Genee en Simone van de Kraats tekenden voor de meeste doelpunten bij Oranje: beide speelsters scoorden vier keer.

Maartje Keuning, die woensdag in de slotfase de gelijkmaker tegen Italië op het scorebord bracht, heeft sinds die wedstrijd last van haar elleboog. Zij werd door bondscoach Arno Havenga uit voorzorg aan de kant gehouden.

In de kwartfinales van het OKT speelt Nederland vrijdag om 20.00 uur tegen Kazachstan, de nummer drie uit de andere groep.

Bondscoach Havenga noemde het duel tegen Frankrijk bij Ziggo Sport "niet de beste wedstrijd", maar hij is wel tevreden met de tweede plaats in de groep.

Daardoor ontloopt Oranje zaterdag Hongarije in de allesbepalende halve finales. Havenga liet weten dat zijn ploeg tegen Frankrijk niet vol gas had gegeven, "om krachten te sparen voor zaterdag", maar zijn ploeg heeft niet expres minder doelpunten gemaakt om de Hongaren te ontlopen.

Bondscoach Arno Havenga

Hoewel Oranje vrijdag eerst nog een kwartfinale moet spelen, richt de bondscoach zich dus al op de halve finales, want daarin staan de olympische tickets op het spel. Waarschijnlijk wordt Griekenland, de groepswinnaar van groep B, de tegenstander.

Geheim wapen

"We hebben ons eerder in Zeist al goed voorbereid op de speelstijl van beide landen. Nu het definitief Griekenland wordt, kunnen we ons nog meer gaan focussen op hun sterke en zwakke punten", aldus Havenga, die daarbij over een geheim wapen bezit; zijn assistent, Evangelos Doudesis, is namelijk Grieks. "Daardoor kennen we de Grieken door en door."

"Het gaat zaterdag ongetwijfeld een zwaar, maar boeiend gevecht worden. Het niveau dat de Griekse ploeg in het water legde vandaag tegen Hongarije (8-5 winst), was aanzienlijk hoger dan wat ik de laatste jaren van ze heb gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl