Organisator demonstratie wil vaker 'kopje koffie drinken' op Museumplein
De organisator van de demonstratie die afgelopen zondag op het Museumplein uit de hand liep, kondigt nieuwe acties aan in Amsterdam. Michel Reijinga wil naar eigen zeggen "iedere zondagmiddag demonstratief koffie gaan drinken op het Museumplein", omdat hij boos is dat zijn demonstratie werd verboden.
Ondanks het verbod kwamen toch 2000 mensen naar het Museumplein afgelopen zondag. Na herhaaldelijke waarschuwingen werden zij uiteengedreven. Daarbij werden waterkannonnen en ME ingezet.
Wie waren zij?
Initiatiefnemer van de demonstratie is dus Michel Reijinga, een ondernemer in de evenementenbranche, die naar eigen zeggen in 2019 een burnout heeft gehad. Zijn demonstratie was gericht tegen Rutte. "Ik kan niets goeds bedenken dat die man ooit heeft gedaan", vertelde hij in een uitzending van Lockdown News Network (LNN) op YouTube. Eigenaar van dat nieuwsnetwerk voor "open, eerlijke en onpartijdige informatie en verslaggeving" is acteur Rick Kuitems. Het is één van de talrijke kanalen waar coronacritici en complotdenkers hun ideeën verspreiden.
Via zijn Facebookpagina 'Nederland in Verzet, weg met dit kabinet' spreekt Reijinga vaak zijn ruim 15.000 volgers toe. Hij plaatst er oproepen en filmpjes en deelt zijn ergernis over premier Rutte en burgemeester Halsema van Amsterdam. Ook deelde hij daar een oproep om naar de hoofdstad te komen voor de demonstratie: een demonstratie waarbij werd gedreigd met geweld en het meenemen van wapens. Uiteindelijk liet Reijinga vrijdagavond weten dat de demonstratie niet doorging, toen een kort geding van de Amsterdamse driehoek eerder die dag de demonstratie had verboden.
Toch kwam er een bont gezelschap naar het Museumplein. Ondernemers, boeren, horecamedewerkers, een arts uit Limburg en Willem Engel van de actiegroep Viruswaarheid. Bezorgde mensen, hoog- en laagopgeleid, die zich niet kunnen vinden in het kabinetsbeleid of in de manier waarop media aandacht besteden aan de coronapandemie.
Maar ook voetbalhooligans, rechtsextremisten en QAnon-aanhangers. Veelal mensen die bekend zijn bij de politie omdat ze vaak dreigende taal uitslaan tegen politici, journalisten en politie-agenten. Ze duiken op bij anti-overheidsdemonstraties. Soms organiseren ze die ook zelf.
Tijdens de demonstratie waren rechtsextremisten zichtbaar aanwezig. Zij waren herkenbaar aan de symbolische vlaggen die ze droegen: de Prinsenvlaggen en Vlaamse vlaggen. De rechtsextremistische organisatie Voorpost, actief in Nederland, België en Zuid-Afrika, gebruikt onder meer deze symbolen.
Op deze foto's zijn meerdere symbolen te zien die verwijzen naar bijvoorbeeld een groepering:
Politie-agenten en ME-ers werden uitgescholden en bedreigd. Ook journalisten werden in hun werk gehinderd. Ze werden gefilmd en weggejaagd als ze probeerden verslag te doen. Aanwezigen maakten jacht op zogenaamde Romeo's: 'stille' politie-agenten die als taak hebben om de grootste relschoppers uit de menigte te halen.
De ongeregeldheden kwamen voor wie de sociale mediakanalen van diverse groeperingen goed had gevolgd niet als een verrassing. Het veroorzaken van rellen was bij meerdere deelnemers de opzet.
Opvallend openlijk
Op sociale media werd opvallend vaak openlijk gecommuniceerd door deelnemers over deelname aan de verboden demonstratie. Maar er werden ook deelnemers 'exposed' door mensen die volgens anderen binnen waren gedrongen in besloten groepen.
Eén van die exposers was een persoon met de gebruikersnaam @videre10. Die regelde afgelopen zondag een vliegtuigje waarmee boven de demonstratie werd gevlogen, om de organisator dwars te zitten. Juist op het moment dat de politie de waterkanonnen aanzette, was op een banner te lezen: "Koud he? Videre."