Aleksandr Loekasjenko, de omstreden president van Wit-Rusland, laat zich graag als ijshockeyer zien
NOS Sport

IJshockeybond pakt Wit-Rusland organisatie WK af

De internationale ijshockeybond heeft Wit-Rusland de organisatie van het WK voor A-landen afgenomen. De IIHF is van mening dat het vanwege de coronacrisis en de politieke onrust te onveilig is in Wit-Rusland.

In Wit-Rusland zijn al maandenlang protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorig jaar augustus.

President Aleksandr Loekasjenko claimt de overwinning en laat de protetsen met harde hand neerslaan. De oppositie ziet burgerrechtenactiviste Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen.

Sponsor dreigt met terugtrekken

De laatste weken nam de druk op de IIHF om het WK te verplaatsen steeds meer toe.

Onder anderen 44 leden van het Europees Parlement riepen de IIHF onlangs op om Wit-Rusland de organisatie van het WK te ontnemen.

En afgelopen week maakte autobedrijf Skoda bekend zich terug te trekken als hoofdsponsor als het toernooi in Wit-Rusland zou blijven.

Het IOC liet vorige maand al weten dat Loekasjenko, die ook voorzitter is van het nationaal olympisch comité van Wit-Rusland, niet welkom is op de Spelen van Tokio.

Het WK ijshockey zou oorspronkelijk in Letland en Wit-Rusland worden gehouden. Binnen een week beslist de ijshockeyfederatie waar het WK nu gehouden wordt. Het uitvoerend bestuur komt op 25 en 26 januari bijeen en kijkt dan of het WK alleen in de hoofdstad van Letland, Riga, zal worden gehouden of dat er gedeeltelijk uitgeweken wordt naar bijvoorbeeld Denemarken of Slowakije.

In maart vorig jaar liet president Loekasjenko zijn gezicht zien op de ijshockeybaan. Hij zei niet te geloven dat het coronavirus zo schadelijk is als wordt gezegd. "Sporten is het beste medicijn", aldus Loekasjenko.

IJshockeyende Loekasjenko schampert over corona: 'Ik zie geen virus'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl