Abdelkader Benali
NOS Nieuws

Schrijver Abdelkader Benali geeft dit jaar 4 mei-lezing

Schrijver Abdelkader Benali houdt dit jaar de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, kort voor de Nationale Herdenking op de Dam. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in een persbericht.

Vorig jaar gaf schrijver Arnon Grunberg de 4 mei-lezing, 75 jaar na de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Grunberg, wiens moeder vernietigingskamp Auschwitz overleefde, kreeg veel lof voor die toespraak. Hij sprak uitvoerig over de gruwelijkheden in de concentratiekampen van de nazi's en benadrukte het belang van herdenken om herhaling van die gruwelijkheden te voorkomen.

In 1992 gaf schrijver Harry Mulisch de eerste 4 mei-lezing. Sindsdien is de voordracht een jaarlijkse traditie.

De stilte van de ander

Benali (45) won in 2003 voor zijn roman De Langverwachte de Libris Literatuur Prijs. Vorig jaar kreeg hij de Gouden Ganzenveer vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

In november gaf Benali in het Verzetsmuseum nog de Anton de Kom-lezing, de jaarlijkse lezing over discriminatie en intolerantie. Benali's voordracht op 4 mei krijgt de titel De stilte van de ander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl