AFP

Hoe konden gewelddadige Trumpaanhangers vorige week het Capitool in Washington binnendringen? En waarom duurde het zo lang voordat er werd ingegrepen?

De Amerikaanse autoriteiten lijken geleerd te hebben van wat er fout ging tijdens het bekrachtigen van de stemmen van de kiesmannen in het Congres, precies een week geleden. Nu het Huis van Afgevaardigden bij elkaar is om te stemmen over een nieuwe poging om president Trump af te zetten, is de de beveiliging dan ook flink opgeschroefd.

De National Guard is overal in en rondom het gebouw aanwezig, is te zien in deze bijzondere foto's:

De leden van de National Guard zijn al sinds vrijdag in Washington en zullen daar blijven tot aan de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. Het gaat om 15.000 troepen. Sinds vandaag zijn ze ook bewapend. Ook na de bestorming van het Capitool zijn er dreigementen binnen blijven komen van extremisten die politici iets aan willen doen.

Bij de inauguratie van Trump was de National Guard ook aanwezig. Volgens persbureau Reuters waren er toen 8000 troepen op de been.

Er wordt gevreesd voor geweld in de aanloop naar en tijdens de inauguratie van Biden. Meerdere groepen hebben aangegeven te zullen demonstreren, met hun wapens bij zich.

Dat is ook de reden dat de National Guard-troepen nu bewapend zijn, schrijft The New York Times. Eerder werd het als stap te ver gezien om het Capitool te 'militariseren'. "We willen dat onze leden zichzelf kunnen verdedigen", aldus een woordvoeder van de National Guard.

De National Guard bestaat uit reservisten en valt zowel onder de verantwoordelijkheid van de staten als van de federale overheid.

STER reclame