NOS Nieuws

EU geeft groen licht voor meelwormcurry en -pasta

Niet iedereen zal erom staan te springen, maar meelwormen zijn voor EU-landen goedgekeurd als voedsel. Het zijn de eerste insecten die groen licht hebben gekregen van het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid (EFSA).

Ondanks hun naam zijn meelwormen in feite larven van de meeltor. Ze worden in Europa al gebruikt als ingrediënt in huisdiervoer. In delen van Azië, Afrika en Australië staan de gele insecten al langer op het menu voor menselijke consumptie. Zodra de Europese Commissie het EFSA-advies overneemt, kunnen ze ook in de EU op de kaart komen.

Wat je in de keuken allemaal kan met meelwormen, zie je in de video:

'Het kan zelfs in drankjes'

De proteïne- en vezelrijke meelwormen zijn waarschijnlijk de eerste in een reeks van eetbare insecten die er de komende jaren bij komen, zegt het agentschap. Sinds 2018 is het mogelijk om dit soort 'nieuwe vormen' van voedsel goed te laten keuren. Sindsdien zijn er 156 aanvragen binnengekomen voor allerlei soorten insecten tot en met voedsel bereid uit algen.

'Bah-reactie'

Volgens sociologen kan het wel even duren voordat insecten hier aanslaan als voedsel. "Vanwege onze sociale en culturele ervaringen roept de gedachte om insecten te eten een 'bah-reactie' op", zegt de Italiaanse socioloog en voedselwetenschapper Giovanni Sogari tegen persbureau Reuters. "Na verloop van tijd en door blootstelling kan zo'n houding veranderen."

Overigens was Nederland een aantal jaar geleden de grootste importeur van levende insecten in de EU. "Insecten kan je houden in kleine ruimtes en er zitten er duizenden in een bakje, dus de opbrengst kan een stuk hoger zijn", zei een overgestapte boer in 2018 tegen Nieuwsuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl