Sprinkhanen en meelwormen

'Het kweken van insecten levert meer op dan melkkoeien houden'

Boerderijen vol vliegen, krekels en meelwormen, in plaats van koeien of varkens. Het zou zomaar kunnen, zeggen deskundigen. Zij voorzien de opkomst van een nieuw soort boer: de insectenkweker. En ze verwachten dat veel traditionele boeren zullen overstappen.

Herman de Jong maakte al de overstap. Hij had jarenlang ouderwets vee op zijn boerderij, maar sinds kort heeft hij de melkkoeien en varkens ingeruild voor meelwormen. "Ik had nooit verwacht die overstap te maken, maar dit is waarschijnlijk toch de toekomst."

De meelwormen leveren hem ook meer op. "Op dit moment is de prijs van melk zo laag. En insecten kan je houden in kleine ruimtes en er zitten er duizenden in een bakje, dus die opbrengst kan een stuk hoger zijn. Ook is het werken met insecten een stuk minder zwaar."

Rijk aan eiwitten en voedingsstoffen

Volgens insectendeskundige Arnold van Huis van de Wageningen Universiteit hebben insecten veel voordelen. "Het produceren van insecten is een stuk minder belastend voor het milieu. Ze stoten minder broeikasgassen uit en verbruiken minder water dan het gangbare vee."

Daarnaast zijn insecten rijk aan eiwitten en andere voedingsstoffen. Dat maakt ze aantrekkelijk voedsel voor mens én dier. Alleen staat de wetgeving van de Europese Unie nu nog niet toe dat insecten in voer voor varkens en kippen zitten. Maar Van Huis denkt dat dat binnenkort zal veranderen.

"Sinds juli vorig jaar is het al toegestaan om insecten te gebruiken in de visteelt. We verwachten dat er binnen twee jaar ook goedkeuring zal komen voor kippen en varkens. En dat is een enorme kans voor de insectensector. Ik verwacht dat de sector daarna zal exploderen", zegt Van Huis.

We staan waarschijnlijk aan de vooravond van een sterke groei van het gebruik van insecten als productiedier.

Minister Carola Schouten van Landbouw

Kees Aarts stapte negen jaar geleden al in de insecten. Zijn bedrijf Protix is sindsdien uitgegroeid tot een internationale speler. "We zijn heel klein begonnen, met vier kleine bakjes met daarin de eerste larfjes. Door steeds grotere investeringen te doen zijn we waar we vandaag zijn."

Hij noemt insecten booming business. Naast dat ze een hoge voedingswaarde hebben en duurzamer zijn, hebben ze volgens hem nog een voordeel. "De insecten leven van voedselresten en kunnen vervolgens weer worden verwerkt in veevoer." Zo leveren ze een bijdrage aan de circulaire economie.

Ook hij verwacht dat insecten in de komende jaren zullen worden toegelaten in kippenvoer. "Dat betekent dat er een compleet nieuwe markt bij komt. Het zal een nieuwe golf van kansen en investeringen met zich meebrengen en dat juichen we alleen maar toe. Maar ook de steun vanuit de overheid omarmen we."

Een broodje meelwormen straks heel normaal?

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is namelijk ook enthousiast over het kweken van insecten. "We staan waarschijnlijk aan de vooravond van een sterke groei van het gebruik van insecten als productiedier", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze noemt insecten een "veelbelovende alternatieve bron" voor hoogwaardige eiwitten. De minister is voorstander van een grotere consumptie van insecten, door dieren maar ook door mensen. Een broodje meelwormen is binnenkort misschien wel een heel normale lunch.

Schouten schrijft dat Nederland "binnen bepaalde randvoorwaarden" voorstander is van de uitbreiding van het gebruik van insecten in veevoer. Of we echt massaal over zullen gaan op insecten, is volgens de minister nog wel afhankelijk van bijvoorbeeld de kostprijs en de maatschappelijke acceptatie.

Insecten: het voedsel van de toekomst?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl