Protest in Indiana tegen de doodstraf van Montgomery Reuters

In de Verenigde Staten is voor het eerst sinds 1953 een vrouwelijke federale gevangene geëxecuteerd. Dat gebeurde kort nadat het Hooggerechtshof daarvoor groen licht had gegeven.

Lisa Montgomery (52) was veroordeeld voor de moord op Bobbie Jo Stinnett (23), in december 2004 in Missouri. Stinnett was hoogzwanger en Montgomery sneed na de moord haar buik open om haar ongeboren kind eruit te halen. Dat overleefde het en Montgomery deed alsof het haar kind was.

Montgomery zou gisteren worden geëxecuteerd, maar een rechter stak daar een stokje voor. Een paar uur voor de geplande executie van Montgomery oordeelde die rechter dat een nieuw psychiatrisch onderzoek nodig is, een hogere rechter kwam daarna tot dezelfde conclusie. Maar het hoogste hof veegde die uitspraken alsnog van tafel, waarna het doodvonnis werd voltrokken.

Machtsmisbruik

De advocaten van de vrouw hadden fel verzet aangetekend tegen de executie. Ze voerden aan dat ze geestesziek is en kampt met ernstige psychische problemen na een jeugd vol misbruik. De vrouw zou als kind herhaaldelijk zijn verkracht door haar stiefvader en zijn vrienden. Executie is volgens advocaat Kelley Henry "wreed, onrechtmatig en machtsmisbruik door de autoriteiten". Ook hekelde Henry de snelheid waarmee het vonnis is voltrokken.

Lisa Montgomery toch geëxecuteerd in VS

Henry viel ook de "mislukte" en "bloeddorstige" regering-Trump aan. "Iedereen die een aandeel had in de executie van Lisa Montgomery moet zich schamen." Montgomery is de elfde geëxecuteerde sinds juli, toen president Trump besloot tot hervatting van federale executies. In de zeventien jaar daarvoor waren ze opgeschort.

De laatste keer dat bij een vrouw een federale executie werd voltrokken, was in 1953. In dat jaar werden Bonnie Brown Heady, na een veroordeling vanwege ontvoering en moord, en Ethel Rosenberg geëxecuteerd. De laatste was veroordeeld wegens spionage voor de Sovjet-Unie.

Bekijk hier een terugblik op de doodstraf van Ethel Rosenberg en haar man Julius:

Doodstraf van Julius en Ethel Rosenberg in 1953

STER reclame