1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Reuters
NOS NieuwsAangepast

Executie Amerikaanse vrouw op laatste moment tegengehouden

Een rechtbank in Indiana heeft de terechtstelling van de enige vrouw in een federale dodencel in de VS voorkomen. Een paar uur voordat Lisa Montgomery (52) een dodelijke injectie zou krijgen, besloot de rechter dat er nieuw psychiatrisch onderzoek nodig is. Een hogere rechter in Washington D.C. kwam kort daarna tot dezelfde conclusie.

De rechtbank in Indiana betwijfelt of Montgomery begrijpt waarom ze de doodstraf kreeg opgelegd. Het Amerikaanse recht verbiedt het ter dood brengen van een veroordeelde die door een psychische ziekte of een hersenbeschadiging niet begrijpt waarom hij of zij de doodstraf krijgt.

Door dit uitstel ontloopt Montgomery mogelijk haar terechtstelling. De verwachting is dat het nieuwe onderzoek niet voor 20 januari is afgerond. Joe Biden is dan president. Hij is tegen de doodstraf.

Montgomery werd in 2008 veroordeeld voor het wurgen van een vrouw die in verwachting was. Daarna sneed ze de buik van het slachtoffer open en nam het kind mee. Het kind werd een dag later levend en wel bij Montgomery aangetroffen.

Volgens haar advocaten lijdt Montgomery aan psychische klachten die door een leven vol seksueel misbruik erger zijn geworden. Zij en haar zus werden jarenlang door haar moeder en vrienden van haar moeder misbruikt. 7000 mensen ondertekenden de petitie waarin president Trump gevraagd werd haar straf in levenslang om te zetten.

Wetsvoorstel

Twee Democratische parlementsleden hebben gisteren een wetsvoorstel gepresenteerd waarin de doodstraf in het federaal recht wordt afgeschaft. Federale gevangenen die in een dodencel op hun terechtstelling wachten, zouden opnieuw beoordeeld moeten worden.

Voor deze week staan nog drie executies gepland. "Dat is waarom we het voorstel deze week indienen en het parlement vragen het onmiddellijk aan te nemen", zei Afgevaardigde Ayanna Pressley tegen de nationale publieke omroep NPR.

Biden zegt dat hij de afzonderlijke staten zal stimuleren het federale voorbeeld te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl