Lisa Montgomery
NOS Nieuws

Enige vrouw in federale dodencel VS mogelijk snel geëxecuteerd

De enige vrouw die in een federale dodencel zit in de Verenigde Staten, wordt mogelijk snel geëxecuteerd. Het federale hof van beroep in Washington heeft het besluit van een lagere rechter om de executiedatum van Lisa Montgomery uit te stellen, teruggedraaid. Daardoor kan het vonnis worden voltrokken nog voor Joe Biden op 20 januari aantreedt als president. Biden is een tegenstander van de doodstraf.

Montgomery is veroordeeld voor de moord op de 23-jarige Bobbie Jo Stinnett in december 2004 in Missouri. Stinnett was toen acht maanden zwanger. Montgomery wurgde Stinnett met een touw en sneed daarna haar ongeboren kind uit haar buik met een mes. De baby overleefde het en Montgomery deed alsof het kind van haar was.

Montgomery werd veroordeeld tot de doodstraf en zit sinds 2008 in een dodencel.

De 52-jarige Montgomery zou vorige maand worden geëxecuteerd, maar haar advocaten raakten besmet met het coronavirus. Ze vroegen om meer tijd om een gratieverzoek in te dienen. Dat verzoek werd toegewezen.

Justitie bepaalde de datum van de executie vervolgens op 12 januari, maar de lagere rechter oordeelde afgelopen week dat justitie niet voor 1 januari een nieuwe datum had mogen plannen. Drie rechters van het hof van beroep waren het niet eens met dat besluit van de lagere rechter en veegden het van tafel.

De advocaten van Montgomery hebben herhaaldelijk aangegeven dat hun cliënt kampt met zware psychische problemen. Ze zou in haar jeugd zijn misbruikt. De advocaten willen nu dat het voltallige hof van beroep zich over de zaak gaat buigen.

Het zou de eerste federale executie zijn van een vrouw sinds 1953, toen Bonnie Brown Heady ter dood werd gebracht voor ontvoering en moord, en Ethel Rosenberg voor spionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl