Judoka Frank de Wit pakt zilver bij Masters in Doha

Judoka Frank de Wit heeft bij de Masters in Qatar een zilveren medaille veroverd in de klasse tot 81 kilogram. Kim Polling (-70) en Sanne Vermeer (-63) veroverden het brons bij het belangrijke judotoernooi in aanloop naar de Olympische Spelen.

In de finale verloor De Wit van de Georgiër Tato Grigalashvili. De Wit ging prima van start tegen de pas 21-jarige nummer acht van de wereld. Grigalashvili ontweek de strijd in het begin, maar was razend gevaarlijk met snelle beenveegjes en overnames. Eén daarvan leverde hem waza-ari op, waarna hij De Wit ook in een armklem nam.

Overtuigend

De Wit, die zevende staat op de wereldranglijst, bereikte de finale in Qatar op overtuigende wijze. Hij won zijn eerste twee partijen eenvoudig en vervolgens was hij Sagi Muki knap de baas: met een mooie techniek kreeg hij de Israëlische nummer twee van de wereldranglijst in een wurggreep.

In de halve finales tegen de Bulgaar Ivanov had De Wit het lastig, maar na een snelle overname in de golden score was de finale een feit.

Concurrentiestrijd

Kim Polling veroverde brons door in de klasse tot 70 kilogram haar landgenote Sanne van Dijke met waza-ari te verslaan.

In de partij stond meer op het spel dan alleen een bronzen medaille, want Van Dijke en Polling zijn ook elkaars concurrenten voor een olympisch ticket.

Judoka Polling verlaat Van Dijke en pakt brons in Doha

Polling nam in de belangrijke partij om het brons direct het initiatief en was met beenworpen twee keer dicht bij succes. Ze moest zich ook één keer snel op haar buik draaien om een score te voorkomen, waarna ze Van Dijke op haar zij wist te leggen.

Van Dijke staat derde op de wereldranglijst. Polling was voor aanvang van het toernooi de nummer zes, maar dankzij haar bronzen medaille zal daar verandering in komen.

Herkansing

In de ochtendsessie verloor viervoudig winnares Polling nog verrassend van de Australische Aoife Coughlan, maar ze herstelde zich in de herkansing knap met een zege op Marie Eve Gahie, de Franse nummer een van de wereld.

Van Dijke won twee partijen eenvoudig, maar kreeg in de halve finale tegen de Japanse Yoko Ono in de golden score haar derde straf waarna ook zij veroordeeld was tot de strijd om het brons.

Ook brons Vermeer

In de klasse tot 63 kilogram pakte Sanne Vermeer een bronzen medaille, haar eerste plak op een Masters-toernooi.

Polling niet tevreden met brons, De Wit kan leven met zilver

Vermeer kende een uitstekende dag. De Nederlandse nummer 21 van de wereld haalde de halve finales in Qatar, maar daarin werd ze uitgeschakeld door de Japanse nummer vier, Nami Nabekura.

In de strijd om het brons won Vermeer van de Venezolaanse Anriquelis Barrios. De 22-jarige Vermeer wierp Barrios op haar zij (waza-ari) en maakte er met een houdgreep ippon van.

Franssen uitgeschakeld

Juul Franssen, die door de judobond al is aangewezen voor de Spelen in de klasse tot 63 kilogram, verloor in de kwartfinale op ippon van de Oostenrijkse Magdalena Krssakova.

Franssen kreeg nog wel een herkansing tegen Barrios, maar ook die partij wist de Nederlandse nummer acht van de wereld niet te winnen.

Woensdag vechten zwaargewichten Henk Grol en Roy Meyer in Qatar een onderlinge strijd uit om een olympisch ticket. Bekijk hieronder de reportage:

Grol vs. Meyer: strijd om olympisch ticket begint in Qatar

STER reclame