Tornike Tsjakadoea EPA

De openingsdag van de Doha Masters in Qatar heeft judoka Tornike Tsjakadoea een bronzen medaille opgeleverd in de klasse tot 60 kilogram.

Daarvoor hoefde hij in de beslissende wedstrijd niet meer in actie te komen: zijn Franse tegenstander Walide Khyar, de Europees kampioen van 2016, moest zich voor het duel om de derde plaats vanwege een blessure terugtrekken.

Tsjakadoeas kansen op goud waren eerder in de kwartfinales verdampt, na een nederlaag tegen de Rus Yago Aboeladze. Op weg naar brons had hij in de eerste herkansingsronde gewonnen van Dijorbek Oerotsbojev uit Oezbekistan (ippon).

De 24-jarige Tsjakadoea is ook goed op weg naar een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio. Op de wereldranglijst staat hij nu op de achtste plaats, waar een plek bij de beste achttien judoka's nodig is. De in Georgië geboren Fries was de enige Nederlandse judoka die bij de mannen op de eerste dag op de mat kwam.

Verhagen snel naar huis

Bij de vrouwen bleef Sanne Verhagen maandag steken in de tweede ronde. De Brabantse moest met waza-ari haar meerdere erkennen in de Française Sarah Leonie Cysique, de nummer 7 van de wereldranglijst in de klasse tot 57 kilo.

Verhagen rekende in de eerste ronde nog af met de Oekraïense Ivelina Ilejeva. Ze heeft nu nog twee kansen (bij de Grand Slam Tel Aviv in februari en de Europese kampioenschappen in april) om zich te plaatsen voor de Spelen.

In Qatar vechten ook zwaargewichten Henk Grol en Roy Meyer een onderlinge strijd uit om een olympisch ticket. Bekijk hieronder de reportage:

Grol vs. Meyer: strijd om olympisch ticket begint in Qatar

STER reclame